“La Bella pittura” Сергія Животкова

Loading...
Thumbnail Image
Date
2013
Authors
Петрова, Ольга
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Статтю присвячено творчості Сергія Животкова, який сформувався в атмосфері зламу 90-х років ХХ ст. при переході українського мистецтва від нормативного соцреалізму до вільної творчості. Сергій Животков як представник покоління кінця 80-х — початку 90-х рр. одразу набув очевидної індивідуальної художньої манери. Його можна вважати послідовником естетичних принципів Григорія Гавриленка. Живопису Сергія Животкова властивий аскетизм, лірична проникливість у сюжет, медитативність у художньому процесі. В час, коли молодь відмовлялась від будь-якої традиції, випрацьовуючи постмодерністський метод, Сергій Животков з повагою ставився до традицій Ренесансу та класичного авангарду. У лаконічних композиціях він віддає належне формізму, який стає змістом як фігуративних, так і нефігуративних циклів. Як один із представників бунтівного покоління, Сергій із душею романтика посів абсолютно самостійне місце в художньому процесі України наприкінці ХХ ст. Головна тема його творчості — це Венеція з її утаємниченою і поетичною аурою.
Description
Keywords
Сергій Животков, доба зламу, медитативність, формізм, ліричний монументалізм, Sergey Zhyvotkov, age of breakdown, formizm, lyrical monumentalism
Citation
Петрова О. М. “La Bella pittura” Сергія Животкова / О. М. Петрова // Магістеріум. - 2013. - Вип. 52 : Культурологія. - С. 75-79.