Дослідження про кіноосвіту в Україні : [огляд книжки]

Loading...
Thumbnail Image
Date
2007
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Багато хто вважає, що кіноосвіта в Україні почалася із заснуванням 1961 року кінофакультету в Київському інституті театрального мистецтва їм. І.К.Карпенка-Карого. Як і багато інших сторінок нашої історії, тут також є чимало білих плям. Роман Росляк на архівних матеріалах взявся цю царину дослідити і виявив, що кіноосвіта в Україні, починаючи з 20-х років, розвивалася досить активно. Втім, активності не бракувало ще з перших років існування кіно: виникали різні курси, як правило, приватні. Більше того, під час І світової війни захоплення студіями, школами, курсами, - як пише автор, - досягло нечуваних масштабів, що дало змогу кваліфікувати його як "епідемічне захворювання". Рятуючись від більшовицької націоналізації і терору, кінопромисловці емігрували на південь і осідали в Одесі (Д. Харитонов) та Ялті (О. Ханжонков), де до 1919 року випускали фільми, що теж потребувало фахівців. Р.Росляк не тільки називає численні курси, а й деталізує принципи їхньої діяльності.
Description
Keywords
дослідницькі матеріали, Київський державний інститут кінематографії, Київський кінотехнікум, кіно в Україні занепадає, стаття
Citation
Дослідження про кіноосвіту в Україні : [огляд книжки] // Кіно-Театр. - 2007. - № 2. - С. 59. - Огляд кн.: Роман Росляк. Кіноосвіта в Україні (перша третина ХХ століття). Київ, 2006.