"Бачу людину з твердою волею, твердим внутрішнім переконанням". Іван Миколайчук у ролі Тараса Шевченка

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Брюховецька, Лариса
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Назва фільму "Сон" Володимира Денисенка (1964) концептуально пов’язана з творчістю поета, у якого є чотири твори під такою назвою. Це був смисловий ключ, взятий у Тараса Шевченка для зображення його життєпису й тлумачення української дійсності ХІХ століття. Онірична форма, обрана поетом, зумовлена потребою прорватися крізь цензурні заслони, хоча врешті-решт це не врятувало українського генія від жорстокої розправи каральних органів Російської імперії. Та й не могли сон чи діяльність уяви прикрити сарказму, гніву і зривання масок з імператора й тих, хто "в серебрі та златі", - сон був надто реалістично-пізнаваним, а такої правди про себе сильні світу цього поетам не пробачають.
Description
Keywords
Володимир Денисенко, Іван Миколайчук, багатопланова постать, об’ємний образ, внутрішній світ поета, прийом асоціативного бачення, Тарас Шевченко, стаття
Citation
Брюховецька Л. І. "Бачу людину з твердою волею, твердим внутрішнім переконанням". Іван Миколайчук у ролі Тараса Шевченка / Лариса Брюховецька // Кіно-Театр. - 2021. - № 2. - С. 2-3.