Докторська школа імені родини Юхименків

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 374
  • Item
    How joining the army makes intellectual sense for scholars [electronic resource]
    (2024) Greenfield, Nathan M.
    The article author publishes an interview with students and professors who left their studies and work at the ZVO and went to defend Ukraine. Mykhailo Lyakh, a PhD student in history at the National University of Kyiv-Mohyla Academy, and Volodymyr Degtyarev – Kyiv-Mohyla Business School are mentioned here.
  • Item
    Українська правова ментальність: підходи до визначення
    (2023) Іванов, Арсен
    У статті розглянуто різні підходи до визначення понять "правовий менталітет" і "правова ментальність" на основі розмежування понять "менталітет" і "ментальність". Проаналізовано шляхи й час формування правової ментальності та причини відсутності в правовій науці єдності щодо цього поняття, основною з яких є дослідження цього феномену вченими з різних галузей науки, з його галузевим розумінням. Обґрунтовано існування поняття української правової ментальності як окремого групового феномену з тривалим часом формування, а також надано власне визначення цього поняття. Викладено авторський погляд на різницю між правосвідомістю та правовою ментальністю. У висновку арґументовано необхідність урахування в законотворчій діяльності типових підсвідомих реакцій на право у великих соціальних груп, щоб зменшити суспільний спротив законодавчим ініціативам і збільшити їхню ефективність. Це допоможе сформувати підґрунтя для здобуття суспільної підтримки законодавчих ініціатив.
  • Item
    Роль інституту конституційної скарги в реформуванні довічного позбавлення волі в Україні
    (2023) Карачевська, Ганна
    Досліджено значення інституту конституційної скарги для імплементації міжнародних стандартів щодо довічного позбавлення волі в національну правову систему. З моменту розроблення цих стандартів у міжнародному праві прав людини, констатації Європейським судом з прав людини недотримання Україною своїх зобов’язань щодо цього виду покарання та, врешті, перших кроків у реформуванні довічного позбавлення волі пройдено чималий шлях. Жоден інший механізм, окрім конституційної скарги, не став настільки потужним інструментом у цьому процесі. У статті окреслено ті аспекти національної моделі інституту довічного позбавлення волі, які не відповідали міжнародним стандартам, проаналізовано конституційні скарги, подані щодо цієї невідповідності, та рішення Конституційного Суду України, прийняте за наслідками їх розгляду. На думку авторки, саме воно стало рушієм подальшої реформи довічного позбавлення волі, перспективи і виклики якої також побіжно окреслено у статті.
  • Item
    Концептуальна модель групових правил звільнення від покарання у зв'язку з давністю
    (2023) Коломієць, Сергій
    Правовий субінститут звільнення від покарання у зв’язку з давністю хоча й визначений у кримінальному законодавстві, однак групові правила звільнення від покарання у зв’язку з давністю в правовій доктрині майже не досліджено. Мета цієї статті полягає у визначенні з використанням діалектичного, системного, герменевтичного, соціологічних наукових методів пізнання групових правил звільнення від покарання у зв’язку з давністю (ч. 5 ст. 74, ст. 80 КК України). З урахуванням проаналізованих підстав для звільнення особи від призначеного покарання (ч. 5 ст. 74 КК) або звільнення від відбування покарання (ст. 80 КК) у зв’язку з давністю автор сформулював власне визначення поняття давності в кримінальному праві. На підставі аналізу передумов для звільнення особи від покарання у зв’язку з давністю розроблено для ефективного правозастосування концептуальну модель групових правил звільнення від покарання у зв’язку з давністю. Також досліджено законодавчі прогалини і запропоновано шляхи вдосконалення законодавства та практики його застосування.
  • Item
    Від тотального скептицизму до виваженого конструктиву: міжнародний досвід застосування дистанційного правосуддя
    (2023) Кошман, Андрій
    Досліджено актуальний міжнародний досвід здійснення дистанційного правосуддя під час і після пандемії COVID-19. Визначено головні недоліки здійснення правосуддя дистанційно, що зумовлювали небажання активно використовувати відеоконференції до коронавірусної загрози. Проаналізовано стан справ і масового впровадження дистанційного правосуддя під час активної фази пандемії, зокрема, охарактеризовано нормативні, адміністративні та організаційні заходи, вжиті для забезпечення спроможності судових систем здійснювати правосуддя в дистанційному режимі. Узагальнено дослідження та оцінювання масового застосування дистанційних судових засідань і їхнього впливу на результати правосуддя, проведені на англосаксонському та західноєвропейському правових просторах. Висвітлено виявлені дослідженнями переваги від участі в судових засіданнях у режимі відеоконференції та позитивні відгуки, а також наведено аргументи щодо доцільності виваженого застосування дистанційного правосуддя на регулярній основі.
  • Item
    Відокремлення активів як інструмент виведення неплатоспроможного банку з ринку
    (2023) Ященко, Катерина
    Статтю присвячено правовим аспектам інструменту відокремлення активів, який застосовують під час виведення неплатоспроможних банків з ринку. Цей інструмент передбачений Ключовими характеристиками ефективних систем врегулювання фінансових установ Ради фінансової стабільності та Директивою 2014/59/ЄС, однак ще не імплементований у законодавство України. Розглянуто основні елементи, необхідні для ефективної імплементації інструменту відокремлення активів. Так, законодавство повинно чітко визначати повноваження органу врегулювання щодо передачі непрацюючих активів неплатоспроможного банку компанії з управління активами без згоди акціонерів або будь-яких інших осіб, а також повноваження щодо повернення активів назад у випадках, визначених законом. Така передача активів здійснюється з метою максимізації їхньої вартості для можливого продажу або впорядкованої поступової ліквідації компанією з управління активами. Стаття також визначає основні вимоги та гарантії, що мають бути передбачені для компанії з управління активами. Це норми щодо власника, предмета діяльності, повноважень, корпоративного управління та припинення компанії з управління активами. Запропоновано внести зміни до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", щоб відобразити особливості, описані у статті.
  • Item
    Welfare of the Ukrainian population: assessment of the level and impact of key factors
    (2023) Shumska, Svitlana; Gaidai, Anastasiia; Blyzniuk, Viktoriіa
    The purpose of this article is to identify the problems that limit the growth of welfare in Ukraine and to provide quantitative estimates of the impact of key factors that influence its level and development trend, taking into account the proposed three-level approach to determining the components of human welfare. Methodology. In order to assess the level and dynamics of changes in the well-being of the Ukrainian population, methods of statistical information analysis, results of sociological surveys and econometric modeling were used. Results. Based on the generalization of theoretical concepts of formation and methods of assessing welfare, the article presents the author's three-level approach to determining the components of human welfare, which includes: the basic or material level, the medium or psychological-emotional level, as well as the higher or spiritual level. Estimates of the pre-war level of welfare of Ukrainians are presented based on the analysis of the results of implementing the task of reducing poverty in Ukraine within the framework of achieving the Sustainable Development Goals (SDG1 – No poverty) as important landmarks on the road to European integration. The results of regression analysis and quantitative assessments of the impact of the key macroeconomic indicators (consumer price inflation, unemployment rate, foreign debt), as well as the indicator of crisis phenomena on the welfare of Ukrainians at different time intervals confirmed the importance of the selected factors explaining the trend of changes in the well-being of the population. The article reflects the negative impact of external factors on the welfare of Ukrainians, namely COVID-19 and Russia's military aggression. The results of sociological surveys are presented, confirming the negative effects of the pandemic and the terrible consequences of the military invasion of Ukraine; showing the losses that will have a long-term impact on various aspects of the lives of Ukrainians. The importance of humanitarian and charitable international assistance to Ukraine was emphasized. Practical value. An extended interpretation of the structure of the concept of well-being allows to consider in practice a wide range of factors that determine it, as well as its quantitative assessments, which are necessary for the justification of policy measures aimed at restoring the level of well-being of Ukrainians as a result of COVID-19 and military aggression, as well as increasing their welfare in the post-war period.
  • Item
    Анестетик лідокаїн пригнічує холінергічні скорочення тонкої кишки миші та спричиняє порушення шлунково-кишкового тракту людини
    (2023) Савуляк, О.; Суха, Ірина; Дзюба, Д.; Мельник, М.; Дринь, Д.
    Лідокаїн є одним із компонентів мультимодальної малоопіоїдної анестезії, що застосовується при хірургічних операціях, особливо в кардіохірургії. Хоча він був розроблений як місцевий анестетик, але згодом у медицині його стали вводити внутрішньовенно, внаслідок чого виникли питання щодо можливої побічної дії на вісцеральні системи органів, зокрема на моторику шлунково-кишкового тракту. Тому метою нашої роботи було встановити основні аспекти використання безопіоїдної анестезії на основі лідокаїну та його побічні ефекти, а також дослідити вплив лідокаїну на скоротливу активність гладеньких м›язів тонкої кишки відділу ileum миші. Для цього використовували тензометричний метод. Було показано, що лідокаїн у концентраціях 1,5, 3 та 5 мкг/мл пригнічує індуковане карбахолом скорочення на 16, 27 та 37 % (n = 7) відповідно відносно контролю. Для встановлення побічних ефектів безопіоїдної анестезії було обстежено 60 пацієнтів з ішемічною хворобою серця, яким було проведено стентування коронарних артерій з використанням анестезії на основі лідокаїну різної концентрації (1 та 2 мг/кг). Виникали прояви нудоти та блювоти, що може певною мірою свідчити про порушення моторики шлунково-кишкового тракту, а також спостерігались оніміння кінцівок, щік, язика тощо. Таким чином, отримані результати можуть покращити розуміння всього спектра дії популярного в хірургії лідокаїну на вісцеральні системи та надати певні рекомендації стосовно використання та оптимального дозування місцевих анестетиків у медицині, зокрема при хірургічних операціях.
  • Item
    European-type helmets in Ukraine during the Cimmerian time
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Klochko, Danylo
    The only eight Cimmerian time helmets which had been found in Ukraine as of now belong to three different types and have European analogies. Three of these helmets belong to the oldest type of metal helmets in Europe. There are two unique items, one probably being a transitional form between two subsequent types and another — the local imitation of foreign type. Generally, the presence of such findings in Ukraine indicate the lasting connections between peoples of the North Pontic Region and their western neighbors. The traces of damage on all eight helmets indicate their direct usage in combat.
  • Item
    Dwelling at war
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Amelchenko, Oleksandra
    Тези доповіді учасника 15-ої міжнародної наукової конференції "Філософія: нове покоління" на тему "Зустріч з Іншим як виклик", що відбулася в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 21-22 квітня 2023 року.
  • Item
    Осмислення досвіду тимчасово переміщених осіб з точки зору феноменологічної психопатології та методи терапії
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Дарієнко, Діана
    Тези доповіді учасника 15-ої міжнародної наукової конференції "Філософія: нове покоління" на тему "Зустріч з Іншим як виклик", що відбулася в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 21-22 квітня 2023 року.
  • Item
    Проблеми підходів до щастя: соціальний та екзистенційний вимір
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Дигун, Михайло
    Тези доповіді учасника 15-ої міжнародної наукової конференції "Філософія: нове покоління" на тему "Зустріч з Іншим як виклик", що відбулася в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 21-22 квітня 2023 року.
  • Item
    Інший в теорії інтерсуб'єктивності Едмунда Гусерля
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Долиненко, Сергій
    Тези доповіді учасника 15-ої міжнародної наукової конференції "Філософія: нове покоління" на тему "Зустріч з Іншим як виклик", що відбулася в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 21-22 квітня 2023 року.
  • Item
    Як мислити іншість в її іншості: здобутки й обмеження об'єктно-орієнтованої онтології Ґрема Гармана
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Корчевний, Василь
    Тези доповіді учасника 15-ої міжнародної наукової конференції "Філософія: нове покоління" на тему "Зустріч з Іншим як виклик", що відбулася в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 21-22 квітня 2023 року.
  • Item
    Проблема діалогу Заходу та Сходу в філософії Ричарда Рорті
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Мейта, Ксенія
    Тези доповіді учасника 15-ої міжнародної наукової конференції "Філософія: нове покоління" на тему "Зустріч з Іншим як виклик", що відбулася в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 21-22 квітня 2023 року.
  • Item
    Мілена Рудницька: українська філософиня?
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Пугач, Вероніка
    Тези доповіді учасника 15-ої міжнародної наукової конференції "Філософія: нове покоління" на тему "Зустріч з Іншим як виклик", що відбулася в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 21-22 квітня 2023 року.
  • Item
    Зустріч з іншим як рушійний механізм формування ціннісної політики. Обґрунтування з позиції філософії романтизму
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Смірнов, Артемій
    Тези доповіді учасника 15-ої міжнародної наукової конференції "Філософія: нове покоління" на тему "Зустріч з Іншим як виклик", що відбулася в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 21-22 квітня 2023 року.
  • Item
    Людське надлюдське: зустріч із самим собою через філософську проєкцію
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Яроцька, Юліана
    Тези доповіді учасника 15-ої міжнародної наукової конференції "Філософія: нове покоління" на тему "Зустріч з Іншим як виклик", що відбулася в Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 21-22 квітня 2023 року.
  • Item
    The Reception of Graham Harman's Philosophy in Polish and Ukrainian Scholarship
    (2023) Korchevnyi, Vasyl
    The article aims to explore the ways in which scholars from Poland and Ukraine engage with Graham Harman’s philosophical work1. The introductory part briefly describes Harman’s ontology and demonstrates the link connecting Harman with Polish and Ukrainian intellectual environments. Harman’s object-oriented ontology (OOO) states that objects are the fundamental building blocks of reality and cannot be reduced either to what they are made of or to what they do, that is, either to their constituents or to their effects. The connection with Poland and Ukraine goes back to the theory of objects suggested by the Polish philosopher Kazimierz Twardowski, whom Harman names among the predecessors of his ontology and who influenced both Polish and Ukrainian intellectual milieus. The next part of the article examines the history of the reception, identifying its key events and publications. The reception in Poland proves to be much more substantial than in Ukraine. A common tendency is determined: a conflation of Harman’s OOO and speculative realism by mistakenly ascribing the features of the former to the latter (broader concept), which suggests that speculative realism is being received through the lens of Harman’s project. The next part establishes the key discursive points that are used to map Harman’s ideas within the contemporary philosophical landscape. They can be summarised by the terms antianthropocentrism and antireductionism. The final part analyses the strategies for applying Harman’s theory showing that it can become the lens for interpretation and direct our attention to nonhumans and the hidden, inexplicable dimension of things or provide an ontological grounding for semi-literary and literary discourses. The methodology of this application, though, needs further development and clarification. Overall, in Poland, two of Harman’s books and two articles have been translated, and at least two books, one Ph.D. dissertation, and around two dozen articles discuss or apply his ideas. Apart from philosophy, his OOO is used for discussing literature, video games, films, humanities in general, education, management processes, antique studies, and ecocriticism. In Ukraine, one of Harman’s articles has been translated, and around ten articles and one collective monography engage with his philosophical project. Some of the Ukrainian works also apply Harman’s OOO in contexts that are not strictly philosophical, namely, in literary criticism, urban studies, film studies, and humanities in general. This paper can be of use to researchers studying OOO and its reception in different countries. In addition, it can help Ukrainian and Polish scholars who want to discuss or use OOO to familiarize themselves with the previous reception in their countries, thus facilitating domestic philosophical interaction.
  • Item
    Потенціал та інституійні обмеження для приватних інвестицій в економіку України
    (Національний університет "Києво-Могилянська академія", 2023) Арістов, Олексій
    Матеріали науково-практичної конференції "Інноваційні ідеї в економічній науці: пошуки вирішення сучасних проблем" (2023).