018: Біологія та екологія
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing 018: Біологія та екологія by Subject "Вітамін Е"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Зміни ліпідного складу та активності ферментів антиоксидантного захисту організму у мікросомах печінки щурів при дії вітаміну Е та його похідних(2000) Кузьменко, І.; Даценко, 3.; Донченко, Галина; Дмитренко, Т.; Кліменко, К.; Нечитайло, Л.; Кривенко, ОлександрВітамін Е при пероральному введенні щурам практично не впливає на каталазну активність цитозолю печінки та крові тварин, призводить до підвищення ГР активностіцитозолю. При використанні похідної сполуки вітаміну Е з вкороченим до С6 бічним ланцюгом підвищується каталаз- на активність крові. Вкорочення бічного ланцюга до С[ дає більш виражений ефект. ГР-активність цитозолю достовірно зростає при застосуванні всіх досліджуваних препаратів. Каталазна актив¬ність залежить від забезпеченості вітаміном Е та його похідними в крові, де її пул найвищий, і незмінна в цитозолі печінки. ГР, навпаки, зростає в цитозолі, тоді як ГП більш чутлива в мікросомальній фракції. Дія похідної сполуки вітаміну Е з С6у бічному ланцюзі мало чим відрізняється від діївітаміну Е, за винятком більшої активації К крові. Під дією досліджуваних препаратів змінюється вміст фосфоліпідів, холестеролу, жирних кислот. Використані нами препарати подібно атокоферолу мають протекторну дію, стабілізуючи ліпідний бішар мембран, запобігаючи порушенню синтезу фосфоліпідів, та беруть участь у регуляції біосинтезу ейкозаноїдів.