Проблеми реформування місцевого самоврядування в Україні

Loading...
Thumbnail Image
Date
2005
Authors
Ключковський, Юрій
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Неодноразово доводиться чути, що місцеве самоврядування в Україні перебуває в глибокому системному занепаді. Проте, незважаючи на надзвичайно складні умови існування протягом 10-12 років, місцеве самоврядування в Україні не лише вижило, але і певною мірою сформувалося. Звичайно, умови для його існування були надзвичайно важкими й ненормальними. Насамперед тому, що порушувалися основні конституційні засади місцевого самоврядування. Реалізувався залишковий принцип фінансування місцевого самоврядування, яке практично було поставлено в умови фінансового жебрацтва, будучи змушеним випрошувати гроші на здійснення своїх конституційних повноважень. Не можна забувати про політичний тиск, який набував брутальної форми і практично нівелював у політичному відношенні будь-які спроби місцевого самоврядування дійсно реалізовувати свою автономію. Проблем, як бачимо, у місцевого самоврядування дуже багато. Зміна влади, яка відбулася в Україні у підсумку виборів Президента України, дала можливість ґрунтовно говорити про проблеми місцевого самоврядування, і не тільки говорити, але і вирішувати ці проблеми. Саме тому виникає тема реформи місцевого самоврядування (або комунальної реформи).
Description
Keywords
місцеве самоврядування, фінансування, територіальні громади, регіональне самоврядування, фінансова автономія, матеріали круглого столу
Citation
Ключковський Ю. Б. Проблеми реформування місцевого самоврядування в Україні / Юрій Ключковський // Вибори та демократія. - 2005. - № 2 (4). - С. 89-97.