Україна: від війни до миру та відновлення : аналітичні оцінки. Травень 2024

Loading...
Thumbnail Image
Date
2024
Authors
Якименко, Юрій
Биченко, Андрій
Мельник, О.
Міщенко, М.
Пашков, М.
Пищуліна, Ольга
Омельченко, Володимир
Рябцев, Геннадій
Стецюк, Петро
Сунгуровський, Микола
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Аналітичне дослідження. Протягом травня 2024 р. зберігалася тенденція до ескалації збройного протистояння та розширення масштабів російсько-українського конфлікту. Затримки з надходженням західної військової допомоги та брак людських ресурсів (проблеми мобілізації) дозволили противнику утримати стратегічну ініціативу на всьому театрі бойових дій і розширити лінію фронту на північному кордоні. Наступ російських військ досяг обмежених тактичних результатів на Харківському напрямку, але спричинив потужний резонанс всередині України та за її межами. Попри загалом несприятливі для України події, загострення ситуації на фронті стимулювало ухвалення низки публічних заяв, політичних рішень та відповідних практичних кроків, спрямованих на посилення підтримки України, що можуть найближчим часом, якщо не змінити баланс сил на користь України, то переломити негативну тенденцію останніх місяців. Російське військово-політичне керівництво вдалося до низки небезпечних акцій на кордонах і на території країн-партнерів України, що свідчить про незмінність агресивної політики кремля. Росія відкрито демонструє готовність до подальшої ескалації та розширення масштабів конфлікту шляхом ядерного шантажу, актів саботажу на території європейських країн, провокацій на кордонах з використанням нелегальних мігрантів і спробами змінити власне лінії державних кордонів.
Description
Keywords
російсько-український конфлікт, українська влада, російська гібридна інтервенція, Україна, росія, Об’єднана енергосистема України, аналітичне дослідження
Citation
Україна: від війни до миру та відновлення : аналітичні оцінки. Травень 2024 / Ю. Якименко (керівник проєкту), А. Биченко, О. Мельник, М. Міщенко, М. Пашков, О. Пищуліна, В. Омельченко, Г. Рябцев, П. Стецюк, М. Сунгуровський, В. Юрчишин ; Центр Разумкова. - [Київ : б. в., 2024]. - 27 с.