Як український князь Костянтин Іванович Острозький переміг московитів у битві під Оршею 1514 р.?

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Authors
Затилюк, Ярослав
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Інститут історії України Національної академії наук України
Abstract
У 1512 р. московський князь Василій ІІІ (1505–1533) вчергове оголосив претензії на українсько-білоруські землі колишньої Русі в складі Великого князівства Литовського і скерував численне військо на їх завоювання. Після здобуття Смоленська воно рушило до Орші. Назустріч їм рушили полки, сформовані з бояр і шляхти теперішніх України, Білорусі та Литви під командуванням вихідця з Волині Костянтина Івановича Острозького, на той час великого гетьмана литовського. У відкритому бою 6–8 вересня 1514 р. переважаючі сили противника було розгромлено. Оршанська битва стала важливою складовою війни Великого князівства Литовського з московитами, що тривала між 1512–1522 рр.
Description
Keywords
Костянтин Іванович Острозький, Оршанська битва, московити, армія, московська поразка, Велике князівство Литовське, стаття
Citation
Затилюк Я. В. Як український князь Костянтин Іванович Острозький переміг московитів у битві під Оршею 1514 р.? / Ярослав Затилюк // Перелом: війна Росії проти України у часових пластах і просторах минувшини. Діалоги з істориками : у 2-х кн. / упоряд.: Г. Боряк, О. Ясь ; відп. ред. В. Смолій ; НАН України, Інститут історії України. - Київ : Інститут історії України НАН України, 2022. - Кн. 1, Розділ 2. - С. 285-286.