Що спричинило і якими є наслідки російсько-українських газових воєн?

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Authors
Бажан, Олег
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Інститут історії України Національної академії наук України
Abstract
У рамках реалізації довготривалої неоімперської політики Російської Федерації щодо України поряд із квазімілітарними, дипломатичними, інформаційними засобами гібридної війни важлива роль відводиться енергетичному шантажу. Використання Кремлем енергоресурсів як енергетичної зброї в досягненні політичних і стратегічних цілей спостерігається фактично з часу відновлення державної незалежності України в 1991 р. Із розпадом Радянського Союзу і встановлення кордонів Україна успадкувала потужну інфраструктуру з транспортування блакитного палива магістральними газопроводами, що дозволяла здійснювати транзит російського газу через українську землю до країн Європи. Посилення взаємозв’язку України як країни-транзитера та Росії в газовій сфері було продиктоване також залежністю енергозатратної української промисловості від російського блакитного палива.
Description
Keywords
енергетичний шантаж, російсько-український газовий конфлікт, газові війни, геополітична боротьба, російська збройна агресія проти України, стаття
Citation
Бажан О. Г. Що спричинило і якими є наслідки російсько-українських газових воєн? / Олег Бажан // Перелом: війна Росії проти України у часових пластах і просторах минувшини. Діалоги з істориками : у 2-х кн. / упоряд.: Г. Боряк, О. Ясь ; відп. ред. В. Смолій ; НАН України, Інститут історії України. - Київ : Інститут історії України НАН України, 2022. - Кн. 1, Розділ 1. - С. 117-119.