У чому полягає деколонізація в українському публічному просторі в умовах російсько-української війни?

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Authors
Бажан, Олег
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Інститут історії України Національної академії наук України
Abstract
У ході Революції Гідності та з початком гібридної форми російсько-української війни пришвидшився процес переосмислення спадщини комуністичного режиму, а також активізувалися заходи щодо вилучення елементів комуністичної ідеології з публічного простору України. Стихійний антикомуністичний рух за очищення України від символів тоталітарного минулого наприкінці 2013 – початку 2014 рр. (ленінопад, демонтаж пам’ятників компартійним діячам) поступився спробам усунення маркерів радянської доби у правовому руслі. 9 квітня 2015 р. Верховна Рада України ухвалила низку "декомунізаційних" законів. Один із них "Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті" ґрунтується на уявленні про Україну як окуповану іншими державами, насамперед Радянською Росією, та тлумачить боротьбу конкретних індивідуумів і формацій проти держав-агресорів як справедливу. Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки" створив підґрунтя для вилучення елементів комуністичної ідеології з українського публічного простору від комуно-радянських нашарувань (передбачає заміну назв вулиць, підприємств, об’єктів, які становлять систему адміністративно-територіального устрою України). Упродовж 2015–2020 рр. у процесі декомунізації було змінено 51 тисячу об’єктів топоніміки, понад 990 населених пунктів та 26 районів, 33 залізничні об’єкти, 2,5 тисяч монументів і пам’ятних знаків, які містили пропаганду радянського тоталітарного режиму. Попри суттєві результати в усуненні радянської ідеологічної та символічної спадщини, декомунізація як складова значно глибинного процесу деколонізації була радше окремим елементом гуманітарної політики Української держави.
Description
Keywords
російсько-українська війна, антикомуністичний рух, дерусифікація, дерадянізація, деколонізація, декомунізація українських книгозбірень, стаття
Citation
Бажан О. Г. У чому полягає деколонізація в українському публічному просторі в умовах російсько-української війни? / Олег Бажан // Перелом: війна Росії проти України у часових пластах і просторах минувшини. Діалоги з істориками : у 2-х кн. / упоряд.: Г. Боряк, О. Ясь ; відп. ред. В. Смолій ; НАН України, Інститут історії України. - Київ : Інститут історії України НАН України, 2022. - Кн. 1, Розділ 1. - С. 109-111.