Чому жодна з українських церков не мала шансів на легітимне існування в СРСР?

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Authors
Бажан, Олег
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Інститут історії України Національної академії наук України
Abstract
З насадженням комуністичного режиму на теренах колишньої Російської імперії більшовики розгорнули наступ на Російську православну церкву, у якій нова влада вбачала свого потужного ідеологічного опонента (більшість православного духовенства та віруючих не визнавали законність влади більшовиків). Наприкінці 1917 р. – початку 1918 року радянським урядом було підготовлено низку правових актів, спрямованих на скасування законних прав та привілеїв релігійних громад.
Description
Keywords
Російська православна церква, скасування прав та привілеїв , релігійна громада, антирелігійна пропаганда, насильницьке витіснення УГКЦ, атеїстичний тоталітарний режим, стаття
Citation
Бажан О. Г. Чому жодна з українських церков не мала шансів на легітимне існування в СРСР? / Олег Бажан // Перелом: війна Росії проти України у часових пластах і просторах минувшини. Діалоги з істориками : у 2-х кн. / упоряд.: Г. Боряк, О. Ясь ; відп. ред. В. Смолій ; НАН України, Інститут історії України. - Київ : Інститут історії України НАН України, 2022. - Кн. 2, Розділ 6. - С. 1204-1207.