Чому Російській імперії вдалося мобілізувати українське козацтво для участі в наполеонівській війні 1812 р., придушенні Листопадового повстання 1830 р. та Східній (Кримській) війні 1853–1856 рр.?

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Authors
Шандра, Валентина
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Інститут історії України Національної Академії наук України
Abstract
Відповідь на це питання можна отримати, знаючи становище козацтва в першій половині ХІХ ст. Тоді відбувалося його поступове оселянення і закріпачення. Залучення його до бойових дій, які вела держава, супроводжувалося обіцянками повернення їм колишнього вільного становища. Для переконливості козакам повертали традиційне для них управління, дозволяли самостійно обирати полковників та офіцерів, зрозумілу і знайому їм форму самоорганізації. У своєму середовищі козаки чутливо реагували на такі обіцянки. Адже вільне життя пам’ятали діди (пригадаємо розповіді діда Тараса Шевченка), воно уже героїзувалося у піснях і баладах і стійко закріплювалося в історичній пам’яті. Держава спекулювала на таких козацьких прагненнях і настроях. Одним із перших до маніпуляцій вдався малоросійський генерал- губернатор Я. І. Лобанов-Ростовський. Йому аби виконати розпорядження Олександра І зібрати полки для війни з Наполеоном, довелося пообіцяти козакам, що створене ними Українське військо після війни не розформують і козаки залишаться на військовій службі. Комітет міністрів тоді засудив вчинок генерал-губернатора, вказавши на перевищення ним повноважень, але не відшкодував козакам їхніх витрат на озброєння, що коштувало й тоді вже чимало – 100 руб. на козака. Крім того, їхніх коней і зброю забрали в казну. На численні скарги до імператора про відшкодування їхньої вартості ніхто не відповів.
Description
Keywords
козацтво, Микола Григорович Рєпнін, повстанці, кавалерійський полк, українська шляхта, дворянство, Російська імперія, стаття
Citation
Шандра В. С. Чому Російській імперії вдалося мобілізувати українське козацтво для участі в наполеонівській війні 1812 р., придушенні Листопадового повстання 1830 р. та Східній (Кримській) війні 1853–1856 рр.? / Валентина Шандра // Перелом: війна Росії проти України у часових пластах і просторах минувшини. Діалоги з істориками : у 2-х кн. / упоряд.: Г. Боряк, О. Ясь ; відп. ред. В. Смолій ; НАН України, Інститут історії України. - Київ : Інститут історії України НАН України, 2022. - Кн. 1, Розділ 3. - C. 501-505.