Відкриті інновації та їх вплив на розвиток бізнесу

Loading...
Thumbnail Image
Date
2023
Authors
Гамцемлідзе, Єлизавета
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
У статті висвітлено значення відкритих інновацій та їх вплив на розвиток бізнесу, наведено підходи до визначення та обґрунтування необхідності впровадження відкритих інновацій в бізнесі для удосконалення системи менеджменту підприємств та підвищення конкурентоспроможності. Виявлено та систематизовано найперспективніші сторони впровадження відкритих інновацій, зокрема на основі емпіричних методів дослідження статистичних даних та теоретичного узагальнення. Виявлено, що незважаючи на соціально-економічні виклики, які уповільнюють прогрес в країні, інноваційна діяльність в Україні постійно посилюється. Проте нормативні та інституційні обмеження, які зумовлені нестійкістю економічної та політичної сфери, перешкоджають конкурентоспроможності та ефективному перетворенню у розвинуті аспекти бізнесу. Показано, що вихід на новий рівень конкурентоспроможності компаній можливий лише через впровадження відкритих інновацій. Зокрема через доступ до необхідної інфраструктури, розвиток нових джерел доходу та фінансування, використання спільної творчості (партнерства), зменшення витрат та термінів розробки продуктів чи послуг, доступу до нових ІТ-навичок тощо. Через такі інструменти інноваційної політики компанії можуть отримати швидкий доступ до інноваційних ідей, готових до масштабування рішень, до ресурсів, компетенцій, технологічної бази компанії, що виступає партнером у виході на новий рівень успішності. Доведено, що відкриті інновації допомагають компаніям мінімізувати витрати на дослідження та розробки за рахунок використання вже розроблених рішень та технологій, визначати для себе нові можливості для бізнесу завдяки більш відкритості та інтегрувати нові технологічні тенденції у відносно короткі строки задля покращення бізнес-процесів.
Description
Keywords
відкриті інновації, розвиток бізнесу, концепція відкритої інновації, відкрита бізнес-модель, відкритий інноваційний процес, матеріали круглого столу
Citation
Гамцемлідзе Є. П. Відкриті інновації та їх вплив на розвиток бізнесу / Гамцемлідзе Є. П. // Нові компетенції для Індустрії 5.0 та управління даними для закладів вищої освіти : збірник матеріалів круглого столу / під заг. ред. Храпкіної В. В., Пічик К. В. ; Національний університет "Києво-Могилянська академія" [та ін.]. - Київ : НаУКМА, 2023. - C. 39-53.