Українське Фулбрайтівське товариство в розбудові громадянського суспільства в Україні (до 10-річчя з дня створення): переднє слово

Loading...
Thumbnail Image
Date
2010
Authors
Antonovych, Myroslava
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Фулбрайтівська конференція "Україна і світ: прагнення змін", яка відбулася в грудні 2009 року в Києві, стала доброю нагодою осмислити зміни, необхідні як Україні, так і світові в цілому не лише для забезпечення їхнього поступу, а й для самого існування. Для України це, вочевидь, можливо лише через повернення в європейський контекст демократичних держав. Шлях реформ, усе ще Україною не пройдений, подолало у XX ст. багато держав після здобуття незалежності, зокрема, Фінляндія після 1918 року, Чехія і Словаччина після 1989 р., Литва, Латвія, Естонія після 1991 р. та ін. Цей шлях визначали ефективні соціальні та економічні реформи, розвиток технологій, розбудова університетської освіти. Ці країни мали різні травматичні досвіди, деякі з них зазнали радянської окупації, деякі ні. Україна, на жаль, не уникла ні радянської окупації, ні травматичного досвіду найбільш масштабного геноциду в історії людства, а тому шлях до повернення в Європу, до прориву в України значно триваліший і складніший. На відміну, наприклад, від Чехії, де люстрація і якісна політична еліта дали змогу в короткий термін збудувати сучасну європейську державу, в Україні не відбулася люстрація, а тому якісної політичної еліти немає донині.
Description
Keywords
Українське Фулбрайтівське товариство, Ukrainian Fulbright Association
Citation
Антонович М. М. Українське Фулбрайтівське товариство в розбудові громадянського суспільства в Україні (до 10-річчя з дня створення): переднє слово / Мирослава Антонович // Україна і світ: прагнення змін: [монографія] / [відп. ред. Наталія Висоцька]. - К.: Дух і Літера, 2010. - С. 9-12.