Біблія та поетика тексту Г. Сковороди: погляд на "Жінку Лотову"

Loading...
Thumbnail Image
Date
2007
Authors
Головащенко, Сергій
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Звернення до теми, зазначеної у титулі статті, мало, окрім хрестоматійно відомих тверджень про вирішальне значення Біблії для становлення духовного та мисленнєвого світу Григорія Сковороди, ще кілька безпосередніх стимулів. По-перше - ознайомлення із замітками Д. Чижевського, у яких розглядалися "деякі окремі риси" сковородинівської "поетичної мови", такі, як універсалізм та антитетичність, а також її стильові особливості та випадки застосування певних образотворчих засобів (специфічно вибудуваних та структурованих епітетів; застосування антитез; рим, базованих на кореневих повторах; асонансів та алітерацій; своєрідної мовної ритміки мислителя). Пояснення цих особливостей мови та стилю Сковороди "зв’язком з поетичними традиціями бароко", "характерністю для стилю релігійної та містичної літератури бароко", вже у самого Чижевського поєднувалося з певним натяком на ширший культурний та літературний контекст: зазначені особливості сковородинівської поетики він вважав "характеристичною формою містичного думання: не лише часів бароко, а й старовини (виділено мною - Авт.) (...)"; а також: "(...) майже всі мотиви релігійної поезії Сковороди викликані традицією". По-друге, з численними вказуваннями на зв’язок сковородинівської системи мислення з біблійними джерелами сполучився мій власний невеличкий досвід впорядкування наукового та дидактичного матеріалу з біблієзнавства, зокрема з біблійної літературної критики, герменевтики та екзегетики. Це дало змогу висловити гіпотетичне припущення про реальність підстав для зіставлення поетики творів Григорія Сковороди з жанрово-стильовими формами й системою художніх прийомів та образотворчих засобів, сформованих в лоні біблійної книжності.
Description
Keywords
Григорій Сковорода, поетичні традиції бароко, метафоричність, дієслівні порівняння, сковородинівська метафорика, стилістична симетрія, ампліфікація, гебраїзми, біблійна поетика, стаття
Citation
Головащенко С. І. Біблія та поетика тексту Г. Сковороди: погляд на "Жінку Лотову" / Сергій І. Головащенко // Filozofia w kulturach krajów słowiańskich / Uniwersytet Rzeszowski. - Rzeszów, 2007. - S. 381-403.