Факультет інформатики

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 36
  • Item
    Покращення чутливостi онлайн-експериментiв через використання векторних представлень слiв
    (2024) Білінський, Павло
    Робота присвячена дослiдженню задачi редукцiї дисперсiї в контрольованих онлайн-експериментах (A/B тестах). Модель контрольованого онлайн-експерименту застосовується великими цифровими компанiями для оптимiзацiї продукцiї та покращення досвiду користувача по всьому свiту.
  • Item
    Нешівська рівновага в іграх з розподілу капіталу
    (2024) Глуховський, Павло
    Гра видобутку ресурсiв належить до класу динамiчних iгор. Вона реалiзується покроково в дискретнi моменти часу 𝑡 = 1, 2, 3, . . .. На кожному з цих етапiв гравцi незалежно один вiд одного, водночас приймають рiшення. Розглядається модель гри видобутку ресурсiв iз недослiдженого досi класу, а саме гра iз довiльною кiлькiстю частиникiв, необмеженим простором станiв та необмеженими функцiями корисностi грацiв, а також законом переходу мiж станами, визначеним як стохастичний процес, що залежить вiд спiльної iнвестицiї гравцiв.
  • Item
    Hybrid random fields
    (2024) Zhydok, Fedir; Chornei, Ruslan
    Hybrid Random Fields is a class of graphical probabilistic models and it combines Bayesian Networks and Markov Random Fields models. Due to certain assumptions and properties of Hybrid Random Fields, it can simplify the calculation of joint distribution for a certain set of random variables and conditional probability densities for each of the random variables.
  • Item
    Стохастичнi коалiцiйнi iгри з локальною структурою взаємодiї
    (2024) Коваленко, Аркадій
    В роботi розглядалися стохастичнi коалiцiйнi iгри з локальною структурою взаємодiї. Вони мають широке застосування в моделюваннi задач в галузях керування, економiки, бiологiї, психологiї i, особливо, у вiйськовiй справi. В подальшому можна розширити можливостi алгоритму для вирiшення задач з трьома та бiльше коалiцiями та для неперервних множин. станiв та дiй.
  • Item
    Оптимальнi стратегiї в задачах керування стохастичними клiтинними автоматами
    (2024) Случинський, Дмитро
    У роботi розглядаються задачi керування випадковими полями на графах та їх застосування до стохастичних клiтинних автоматiв. Моделлю є система стохастичних клiтинних автоматiв, яка являє собою скiнченний неорiєнтований граф, де кожен автомат взаємодiє тiльки зi своїми сусiдами. Кожен з автоматiв перебуває в одному зi станiв та приймає вхiднi сигнали, якi є керуванням. Ймовiрнiсть переходу мiж станами автоматiв залежить вiд вхiдних сигналiв та станiв сусiдiв. Функцiєю втрат є сумарнi збитки вiд змiни стану системи та керування. Метою є знаходження оптимального керування (стратегiї) яке мiнiмiзує середнi втрати системи за одиницю часу. Для великих систем задача оптимiзацiї є складною або неможливою через важкi розрахунки. Тому запропоновано використовувати локальнi стратегiї замiсть глобальних, щоб забезпечити зменшення кiлькостi обчислень.
  • Item
    Вiзуалiзацiя дивних атракторiв: реалiзацiя засобами JavaScript
    (2024) Войцеховський, Євгеній
    Динамiчнi системи з хаотичною поведiнкою привертають увагу у дослiдженнях через їх складнiсть та важко передбачуванi властивостi. Одним iз iнструментiв для аналiзу хаотичних систем є вiзуалiзацiя їх атракторiв. Метою роботи є створення програми вiзуалiзацiї атракторiв, яка має широкi можливостi, є портативною, надiйною та простою у використаннi. У данiй роботi представлено програму, розроблену з використанням мови програмування JavaScript, яка дозволяє вiзуалiзувати рiзнi типи атракторiв та аналiзувати їх хаотичнi властивостi. Зокрема, реалiзовано побудову атрактора Лоренца, Росслера, Чень Лi та деякi iншi.
  • Item
    Моделювання детермiнованого хаосу засобами обчислювального експерименту
    (2024) Герасимчук, Дарія
    Iснування детермiнованого хаосу накладає обмеження на можливiсть моделювання складних процесiв, наприклад, метеорологiчних чи економiчних, тому його дослiдження та подальший розвиток напрямку залишається актуальним, оскiльки може призвести до вирiшення проблем зi моделюванням складної природи дослiджуваного явища, об’єкта тощо. Дана система експериментiв вiзуалiзує явища, якi виникають в динамiчних системах рiзної природи та моделюють їхню хаотичну поведiнку. Розроблене для реалiзацiї експериментiв програмне забезпечення може використовуватись при вивченнi властивостей детермiнованих та хаотичних динамiчних систем.
  • Item
    Вiдновлююче спектральне число графа 𝐾4
    (2024) Аверкiн, Олександр; Тимошкевич, Лариса
    Розглянемо наступну задачу вiдновлення для зважених графiв: нехай ми маємо граф 𝐺, нашою метою є однозначне вiдновлення вагової функцiї 𝑤 зваженого графа 𝐺 = (𝐺,𝑤) за спектрами певних його iндукованих пiдграфiв. Тобто нас цiкавить можливiсть визначення ваг на ребрах вихiдного графа за значеннями спектрiв цих пiдграфiв. Спектр пiдграфа будемо називати пiдспектром. Мiнiмальну кiлькiсть таких пiдспектрiв, за якими можна однозначно вiдновити вагову функцiю, будемо позначати як вiдновлююче спектральне число графа 𝐺, тобто 𝑆𝑟𝑛(𝐺). Кожен граф 𝐺 породжує двi задачi: наведення прикладiв пiдспектрiв, за якими можливе вiдновлення, та знаходження вiдновлюю- чого спектрального числа.
  • Item
    Число загального положення для all-path опуклостi та новий алгоритм
    (2024) Гапоненко, Владислав; Козеренко, Сергій
    Застосування абстрактної теорiї опуклостi в теорiї графiв зробило значний внесок у вирiшення задач комп’ютерного зору та актуальних задач пов’язаних iз поширенням iнфекцiї. За допомогою концепцiй з теорiї опуклостi був представлений спосiб вiдновлення графа, який може бути використаним для застосувань пов’язаних зi збереженням даних.
  • Item
    Конструкцiя знакового реберного графа
    (2024) Дехтяр, Богдан-Ярема; Козеренко, Сергій
    У цiй роботi ми введемо нову конструкцiю, яка разом iз реберним орграфом дозволить однозначно вiдновити початковий орграф. Спочатку нам знадобиться поняття знакового графа. Для графа 𝐺 знаковою функцiєю називається довiльне вiдображення вигляду 𝑠 : 𝐸(𝐺) → {+, −}, що переводить ребра 𝐺 у знаки + та −. Знаковий граф – це пара (𝐺, 𝑠), де 𝑠 є знаковою функцiєю на 𝐺.
  • Item
    Когомоморфiзми графiв i метричнi вiдображення мiж їхнiми доповненнями
    (2024) Гак, Артем; Дехтяр, Юр-Любомисл; Козеренко, Сергій; Романюк, I.
    У роботi розглядаються лише простi неорiєнтованi скiнченнi графи. Вiдображення 𝑓 : 𝑉 (𝐺) → 𝑉 (𝐻) мiж множинами вершин двох графiв 𝐺, 𝐻 називається гомоморфiзмом, якщо для всiх ребер 𝑢𝑣 ∈ 𝐸(𝐺) виконується 𝑓(𝑢)𝑓(𝑣) ∈ 𝐸(𝐻). Для зв’язного графа 𝐺 через 𝑑𝐺 позначатимемо звичайну вiдстань на множинi вершин 𝑉 (𝐺), де 𝑑𝐺(𝑢, 𝑣) дорiвнює довжинi найкоротшого ланцюга мiж 𝑢 та 𝑣 у 𝐺. Вiдображення 𝑓 : 𝑉 (𝐺) → 𝑉 (𝐻) мiж двома зв’язними графами 𝐺 i 𝐻 називається метричним, якщо 𝑑𝐻(𝑓(𝑢), 𝑓(𝑣)) ≤ 𝑑𝐺(𝑢, 𝑣) для всiх пар вершин 𝑢, 𝑣 ∈ 𝑉 (𝐺). Наступний результат показує, що гомоморфiзми є метричними вiдображеннями.
  • Item
    Класифiкацiя злiченних графiв Кокстера T4 2,𝑛+𝑚+1,∞ зi значеннями iндексу у промiжку √√5 + 2; 3 √2
    (2024) Лучка, Катерина ; Тимошкевич, Лариса
    Iснує декiлька пiдходiв для розширення спектральної теорiї графiв зi скiнченного випадку на злiченний, у роботi прийнято пiдхiд B. Mohar . Iндекси графiв мають широке коло застосувань, наприклад, у теорiї представлень. Обмеження на iндекс графа впливають на структуру графа, часто можна навести повний перелiк можливих графiв, що задовольняють їм.
  • Item
    Про 𝑇-групоїди на скiнченних деревах
    (2024) Антошина, Катерина; Козеренко, Сергій; Первушин, Кирило
    В цiй роботi всi графи простi, неорiєнтованi, скiнченнi та зв’язнi. Граф називається геодетичним, якщо мiж кожною парою його вершин iснує єдиний найкоротший ланцюг. Наприклад, повнi графи, непарнi цикли та дерева є геодетичними графами.
  • Item
    Boolean network optimization by stochastic rewiring
    (2024) Cherevko, Christina
    In today’s rapidly evolving technological world, the demand for smaller yet more powerful computers is escalating at an unprecedented pace, driving a significant need for research in circuit optimizations. This surge in demand underscores the critical role of logic synthesis, which lies at the heart of digital circuit design. Logic synthesis serves as a pivotal stage in converting a high-level functionality description into an efficient hardware implementation. It is key to meeting the ever-increasing demands for miniaturization and performance enhancement in modern electronics.
  • Item
    Верхня оцiнка вiдновлюючого спектрального числа для графiв-кактусiв
    (2024) Чернявська, Карина; Тимошкевич, Лариса
    Рiзноманiтнi задачi вiдновлення для графiв посiдають значне мiсце в спектральнiй теорiї графiв. Для графiв-кактусiв розглянемо поставлену задачу i наведемо верхню оцiнку числа 𝑆𝑟𝑛. Граф-кактус — це зв’язний граф, в якому будь-якi два простi цикли мають не бiльше, нiж одну спiльну вершину. Еквiвалентно, будь- яке ребро в такому графi належить максимум одному простому циклу.
  • Item
    Перенесення адаптивної аномiнiзацiї у контекстi класифiкацiї зображень
    (2024) Абашкiн, Олександр
    Дана робота присвячується явищу таргетованого перенесення змагальних атак та перетину цього явища з задачею адаптивної анонiмiзацiї в контекстi класифiкацiї зображень.
  • Item
    Прогнозна цiноутворююча модель для товарiв з холодним стартом
    (2024) Величко, Ростислав; Дрiнь, Світлана
    В данiй роботi була розроблена цiноутворююча модель для товарiв з холодним стартом за допомогою моделей градiєнтного бустингу. Метод градiєнтного бустiнгу (Gradient Boosting Decision Trees, GBDT)- це ансамблевий метод машинного навчання, який використовується для вирiшення завдань регресiї, класифiкацiї та iнших задач. Даний метод вперше був запропонований Джеромом Фрiдманом в 1999 роцi. Дана модель може бути корисним iнструментом для вирiшення задач цiноутворення та прогнозування попиту на товари.
  • Item
    Передбачувальна аналiтика в медицинi
    (2024) Фісун, Єлизавета
    Передбачувальна аналiтика має величезний потенцiал для розвитку в галузi медицини. Аналiзуючи складнi закономiрностi в медичних да- них (генетичних профiлях), прогностичнi моделi можуть iдентифiкувати людей iз високим ризиком розвитку захворювань ще до появи симптомiв, визначити якi гени бiльш за все провокують хворобу. Незважаючи на те що передбачувальна аналiтика дає багато можливостей для розвитку iндустрiї охорони здоров’я, вона стикається з низкою проблем пов’язаних з даними, а саме складнiсть та варiативнiсть, оскiльки лiкарi збирають повний анамнез, що включає багато рiзних атрибутiв, якi можуть впливати на стан хворого. Медичнi данi дуже часто можуть мiстити помилки, бути неповними, окрiм цього вiдсутнi данi для конкретних хвороб, груп (stratified sampling problem), що у свою чергу впливає на точнiсть передбачувальної моделi.
  • Item
    Properties of the ideal-intersection graph of the ring Zn
    (2023) Utenko, Yelizaveta
    In this paper we study properties of the ideal-intersection graph of the ring 𝑍𝑛. The graph of ideal intersections is a simple graph in which the vertices are non-zero ideals of the ring, and two vertices (ideals) are adjacent if their intersection is also a non-zero ideal of the ring. These graphs can be referred to as the intersection scheme of equivalence classes (See: Laxman Saha, Mithun Basak Kalishankar Tiwary "Metric dimension of ideal-intersection graph of the ring 𝑍𝑛" [1] ). In this article we prove that the triameter of graph is equal to six or less than six. We also describe maximal clique of the ideal-intersection graph of the ring 𝑍𝑛. We prove that the chromatic number of this graph is equal to the sum of the number of elements in the zero equivalence class and the class with the largest number of element. In addition, we demonstrate that eccentricity is equal to 1 or it is equal to 2. And in the end we describe the central vertices in the ideal-intersection graph of the ring 𝑍𝑛.
  • Item
    Підходи до побудови виводу в онтологічній базі знань
    (2023) Жежерун, Олександр; Смиш, Олег; Пруднікова, Анастасія
    У статті наведено два приклади реалізації виводу в онтологічній базі знань. Один — із використанням SWRL-правил, другий — як систему з елементами обробки природної мови. Наведено опис створених фрагментів таксономічної ієрархії для предметної галузі (планіметрії). Як приклади використано прості задачі відкритого типу зі шкільного підручника з геометрії. Продемонстровані процедури є частиною рекомендаційної навчальної системи, яку розробляють на факультеті інформатики Національного університету "Києво-Могилянська академія".