Паралельний алгоритм розв'язання крайових задач для систем диференціальних рівнянь вищих порядків за методом Монте-Карло

Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Authors
Синявський, Олександр
Хоменко, О. І.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Запропоновано паралельний алгоритм розв'язання першої крайової задачі теорії пружності. Ця задача має місце у випадку пружного тіла, затисненого на частині поверхні або замкненого в жорстку обойму. Для побудови алгоритму методу Монте-Карло було узагальнено теорему про середнє значення, відому з теорії гармонічних функцій. Так, у нашому випадку рівнянням Ляме відповідає інтегральне співвідношення між вектором переміщень в центрі кулі та переміщеннями на її поверхні [1]. Воно отримане на основі розв'язку задачі про деформацію пружної кулі з затисненою границею при дії на неї зосередженої одиничної сили в центрі. На цьому співвідношенні побудовано розв'язок задачі у вигляді континуального інтеграла, який оцінюється за допомогою процесу блукан¬ ня сферами.
Description
Keywords
паралельний алгоритм, теорія пружності, задача, метод Монте-Карло
Citation
Синявський О. Л. Паралельний алгоритм розв'язання крайових задач для систем диференціальних рівнянь вищих порядків за методом Монте-Карло / Синявський О.Л., Хоменко О.І. // Наукові записки НаУКМА. - 2008. - Т. 86 : Комп'ютерні науки. - С. 17-21.