Prospects for Increasing the Level of Innovation Activity of Dairy Enterprises

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Authors
Cheremisina, Svitlana
Rossokha, Volodymyr
Kryvun, Mykhailo
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Progressive development of the dairy industry requires improving technologies of feed production, keeping, feeding, increasing livestock and breeding work on farms, the genetic potential of breeds, milking cows, storing and processing milk and producing the necessary range of dairy products. Successful implementation of these technological processes requires an effective system of innovative support for dairy production, for which the scientific developments of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine are important. At the same time, the ability of dairy enterprises to innovative development is determined by the transformation of their economic mechanism through the introduction of technical, organisational and managerial achievements in the field of technology. The purpose of the article is to study the current realities, opportunities and forecast the main dimensions for the intensification of innovative activities of dairy enterprises in Ukraine. A number of methods were used in the research process: monographic; comparative analysis; prognostication; tabular; settlement and constructive; graphic, abstract-logical. The existence of an adapted system of innovative support is established and scientific developments of control in the selection of raw milk, vitamin naturalisation of milk, technologies of production of dietary dairy products, automation of production processes, heat treatment of milk using modern packaging materials to extend its shelf life, introduction of innovative methods in operational activities, personnel development, marketing and logistics, the use of which should be extended in the system of economic mechanism of functioning and development of the dairy industry. The forecast indicators of the raw material base of the dairy industry of Ukraine, which in 2025 will remain at the level of 2020 and will amount to 9287 thousand tons, with an increase in milk production in agricultural enterprises by 13.0% and a decrease in households by 5.0%. The necessary volumes of raw material production have been established to ensure the production capacity of milk processing enterprises and the rational norm of consumption of milk and dairy products. The dynamics of forecast indicators of dairy production in Ukraine is constructed. The priority target guidelines of the strategy of intensification of innovative activity of milk processing enterprises are substantiated. An algorithm for increasing the innovative activity of a processing enterprise is proposed. These approaches and research results can be used by public and sectoral authorities in the organization of monitoring and development of priority measures to intensify the innovative activities of Ukrainian dairy industry.
Прогресивний розвиток молочної галузі потребує удосконалення технологій кормовиробництва, утримання, годівлі, нарощення поголів’я тварин, ведення селекційно-племінної роботи в господарствах, підвищення генетичного потенціалу порід, доїння корів, зберігання й переробки молока та виробництва необхідного для населення асортименту молокопродукції. Успішна реалізація цих технологічних процесів потребує дієвої системи інноваційного забезпечення молочного виробництва, важливе значення для якого мають наукові розробки установ Національної академії аграрних наук України. Водночас здатність молокопереробних підприємств до інноваційного розвитку визначається трансформаціями їх господарського механізму шляхом впровадження технічних, організаційних та управлінських досягнень у сфері технологій. Мета статті – дослідження сучасних реалій, можливостей та прогнозування основних вимірів щодо активізації інноваційної діяльності молокопереробних підприємств України. У процесі дослідження використано низку методів: монографічний; порівняльний аналіз; прогнозування; табличний; розрахунково-конструктивний; графічний, абстрактно-логічний. Встановлено наявність адаптованої системи інноваційного забезпечення та систематизовано наукові розробки контролю при відборі молочної сировини, вітамінної натуралізації молока, технологій виробництва дієтичних молочних продуктів, автоматизації виробничих процесів, теплової обробки молока з використанням сучасних матеріалів упаковки для продовження терміну його зберігання, впровадження інноваційних методів в операційну діяльність, розвиток персоналу, маркетинг і логістику, використання яких доцільно поширювати у системі господарського механізму функціонування і розвитку молочної галузі. Визначено прогнозні показники сировинної бази молочної галузі України, яка у 2025 році залишиться на рівні 2020 року і становитиме 9287 тис. тонн, при зростанні обсягів виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах на 13,0 % і зниженні і в господарствах населення на 5,0 %. Встановлено необхідні обсяги виробництва сировини для забезпечення виробничих потужностей молокопереробних підприємств і раціональної норми споживання молока та молокопродуктів. Побудовано динаміку прогнозних показників виробництва молочної продукції в Україні. Обґрунтовано пріоритетні цільові настанови стратегії активізації інноваційної активності молокопереробних підприємств. Запропоновано алгоритм підвищення інноваційної активності переробного підприємства. Вказані підходи та результати дослідження можуть бути використані органами державного і галузевого управління під час організації моніторингу та розробки пріоритетних заходів щодо активізації інноваційної діяльності підприємств української молочної галузі.
Description
Keywords
milk, dairy products, innovations, production, processing, article, молоко, молочна продукція, інновації, виробництво, переробка
Citation
Cheremisina S. Prospects for Increasing the Level of Innovation Activity of Dairy Enterprises / Svitlana G. Cheremisina, Volodymyr V. Rossokha, Mykhailo V. Kryvun // Ekonomika APK. - 2022. - Vol. 29, No. 2. - P. 20-33. - https://doi.org/10.32317/2221-1055.202202020