Основи статистики та соціологічних досліджень. Силабус навчальної дисципліни для бакалаврів НаУКМА

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Малиш, Наталія
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Україна потребує підготовки управлінців, які повинні творчо, креативно, логічно мислити, вміти аналізувати процеси соціально-економічного розвитку, використовувати досвід публічного управління та суспільного врядування зарубіжних країн. Підготовка таких фахівців можлива при опануванні, зокрема, дисципліни "Основи статистики та соціологічних досліджень", яка орієнтована на формування у студентів практичних навичок вирішення проблем суспільної взаємодії в особистій та професійній сферах, вмінь використання інструментів статистичного та соціологічного аналізу для розуміння трендів соціально-економічного розвитку, використанні отриманих теоретичних і практичних знань та вмінь у майбутній професійній діяльності. Основна мета вивчення дисципліни – одержання теоретичних знань та практичних навичок студентами спеціальності "Публічне управління та адміністрування" й обґрунтування вибору інструментів статистичного та соціологічного аналізу в управлінській сфері. Реалізація зазначеної мети передбачає низку завдань щодо вивчення сутності, цілей, основних понять та набуття навичок статистичного та соціологічного аналізу, соціологічних принципів, методів, технологій, процедур в управлінні органами державної влади і місцевого самоврядування; сутності статистики та соціологічних досліджень як інструментів забезпечення якості державних та послуг місцевого самоврядування, інструментів контролю в публічному управлінні та місцевому самоврядуванні; отримання знань з соціології з урахуванням тенденцій розвитку суспільства; набуття навичок аналізу у пошуку можливих шляхів вирішення соціально-економічних проблем; знання та вміння застосування основних статистичних і соціологічних методів дослідження для аналізу суспільних процесів та явищ. Зміст дисципліни спрямований на поглиблення знань, умінь і навичок, що визначені вивченням обов’язкових навчальних дисциплін "Вступ до суспільного врядування", "Основи філософії демократичного врядування", "Теорія та історія у правління та самоврядування", "Економічна теорія для врядування" орієнтований на вдосконалення компетентностей, які визначені стандартом спеціальності "Публічне управління та самоврядування", професійними стандартами державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, Стратегією розвитку НаУКМА в частині впровадження елементів проблемно-орієнтованого та неперервного навчання.
Description
Keywords
статистика, статистичні величини, статистичні методи, соціологія, соціологічні методи збору первинної інформації, навчальний силабус
Citation
Малиш Н.А. Основи статистики та соціологічних досліджень. Силабус навчальної дисципліни для бакалаврів НаУКМА. – К.: НаУКМА, 2021. – 18 с.