Державне регулювання страхової діяльності в умовах зміни регулятора небанківських фінансових установ (контроль платоспроможності)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Адамська, Поліна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
На тлі зміни регулятора ринку страхових послуг, актуальним стає питання щодо необхідності змін у регулюванні страхового ринку та методах контролю платоспроможності з метою забезпечення фінансової стабільності та захисту користувачів страхових послуг. У роботі висвітлено сучасні теоретичні підходи щодо класифікації регулювання за типом інтегрованості, наведено методи оцінки платоспроможності з боку регуляторів за українським законодавством, стандартом Solvency II та загальними фінансовими показниками. Автором було проаналізовано платоспроможність українського страхового ринку за видом страхування та на прикладі ПрАТ "Страхова Група "ТАС". За допомогою побудови багатофакторної регресії панельних даних було визначено вплив факторів платоспроможності на рівень достатності покриття власним капіталом на базі вибірки з 36 українських компаній, що здійснюють страхування інше, ніж страхування життя, протягом 2017-2020 років та надано висновки щодо необхідних змін в оцінці платоспроможності компаній. У роботі досліджено європейський досвід зміни регулятора та методів оцінки платоспроможності за стандартом Solvency II та перспективи їхнього запровадження на ринку страхових послуг України. На основі здійсненого аналізу, розроблено дорожню мапу змін для регулятора страхового ринку та надано рекомендації щодо подальшого процесу адаптації та впровадження нових методів оцінки платоспроможності для страховиків.
Description
Keywords
регулювання страхового ринку, оцінка платоспроможності, страхові компанії, Solvency II, необхідний платоспроможний капітал, фінансова система, ризики, інтеграція, спліт, бакалаврська робота
Citation