У статті висвітлено особливості харчування студентів Київської духовної академії за період чинності першого статуту 1819–1869 рр. Дослідження спирається на внутрішню академічну документацію (Центральний
державний історичний архів України, м. Київ). Це, переважно, місячні
та річні економічні звіти, що інформують про наповнення студентського
столу впродовж року, та журнали поведінки, куди інспектор записував
порушення студентами правил розпорядку. Надзвичайно важливі сідчення узято також з еґо-документів випускників, пояснювальних записок,
приписів ректорів, економів та інспекторів навчального закладу.
Харчування вихованців Академії реґулювалося нормативно, залежало
від багатьох факторів і не залишалося сталим упродовж десятиліть. Доволі прості страви загалом відповідали нормам Статуту, а самі студенти
могли урізноманітнити їх власним коштом. У статті розглянуто меню
та проаналізовано зміни у наповненні студентського столу впродовж
досліджуваних років. Важливим чинником, що впливав на меню, був
період літурґійного року. Окрему увагу приділено традиції неформальних
студентських зустрічей та вживання вихованцями заборонених (алкоголь)
та дозволеного (чай) напоїв.
Ще одним сюжетом дослідження виступає харчова цінність продуктів, що їх споживали студенти. Хоч запропоновані підрахунки калорійності є приблизними, та все ж вони дозволяють твердити про енергетичну
достатність харчування, принаймні у скоромні дні.
The article depicts the peculiarities of Kyiv Theological Academy
students’ nutrition in the years of 1834–1863. The investigation uses
documents from the Central State Historical Archive of Ukraine in
Kyiv. These are mainly monthly and annual economic reports which
inform about the filling of the student’s menu during the year and logs
of behavior, where the inspector recorded deviations from the rules by
students. Archival documents help to illuminate aspects connected to the
nutrition of students of Kyiv Theological Academy. The ego-documents
of graduates, notes, instructions of rectors, economists, and inspectors
of the educational institution are extremely important.
Attention is paid to regulatory requirements on food that are in the
"Statut" of the theological academies. The Nutrition of students in Kyiv
Theological Academy depended on many aspects and did not remain
stable during 1819–1869. The students could diversify their diet at their
own expense. The student menu was considered, and an attempt was
made to analyze the changes that occurred with the filling of the student
menu during these years. Also the paper describes how the diet changed
depending on the period of the liturgical year. The traditions of informal
students’ meetings and the use of prohibited (alcohol) and permitted
(tea) drinks by the students are considered.
Special attention is paid to the question of the diet and nutrition
value of products for students. Сalculations are approximate, but there
are reasons to conclude that the food energy value was enough for the
students’ nutrition in the Academy at least on ferias.