Ким був "інославний і прелукавий Мотовило", автор неопублікованої відповіді на трактат Петра Скарґи "Про єдність Церкви Божої"?

Loading...
Thumbnail Image
Date
2020
Authors
Тесленко, Ігор
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
У 1577 р. єзуїт Петро Скарга, майбутній ректор Віденської академії та придворний проповідник польського короля Сиґізмунда III Вази, видав працю "Про єдність Божої Церкви під одним Пастирем і про відступ греків від цієї єдності". У роботі піддавалися критиці церковна організація, освітній та інтелектуальний рівень "грецького духовенства", надмірна прив’язаність русинів до недосконалої церковнослов’янської мови тощо. Скарга переконував, що справжнім пастирем є римський папа, і спасіння русинів залежить від того, чи визнають вони свої помилки та приєднаються до істинної Церкви. Вважається, що безпосередньою відповіддю на закиди і повчання єзуїта стала реалізація низки проектів, ініційованих людиною, якій присвячувався згаданий текст. Аби довести хибність основних тез Скарги, князь Василь-Костянтин Острозький створив у центрі своїх володінь гурток перекладачів, організував видання їхнього інтелектуального продукту в переведеній зі Львова друкарні та фундував школу.
Description
Keywords
Петро Скарга, Івана Мотовило, полеміка, матеріали конференції
Citation
Тесленко І. А. Ким був "інославний і прелукавий Мотовило", автор неопублікованої відповіді на трактат Петра Скарґи "Про єдність Церкви Божої"? / Ігор Тесленко // В орбіті християнської культури : науковий збірник / за ред. Ігоря Скочиляса, Максима Яременка. - Львів : Український католицький університет, 2020. - С. 121-128.