Православні Церкви України в новій релігійній і соціо-політичній реальності: небезпеки і виклики

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Филипович, Людмила
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Складне релігійне життя нинішньої доби вимагає своєчасного наукового аналізу. Особлива увага експертів прикута до подій у вселенському православ’ї, яке переживає істотні трансформації у зв’язку із наданням Українській Церкві Томосу, тобто офіційного визнання автокефальності тієї частини православних вірня-українців та їхніх структур, які тривалий час знаходилася поза церковною огорожею Єдиної Соборної Христової Церкви. Переосмислення статусу православних церков у зв’язку із новими релігійними та соціо-політичними реаліями, які склалися в Україні після Майдану, надзвичайно актуалізують дане дослідження, яке покликане описати нинішній стан православ’я. У статті на основі статистичних даних представлена об’єктивна картина релігійного, зокрема православного життя в Україні, його конфліктність і боротьбу різних політичних інтересів, що створює небезпечну ситуацію для держави і нації. Аналізуючи нову соціо-політичну реальність, що утворилася після президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні, автор виокремлює ті небезпеки і виклики, що постають перед країною. Виділяючи зовнішні і внутрішні загрози (зокрема, втрата глобальної міжнародної безпеки, відкрита агресія Росії проти України, гібридна війна, наявність чужих і ворожих щодо України політичних і релігійних центрів; втрати великою кількістю українців ціннісних смислів свого існування, внутрішній розбрат і ворожнеча, розкол, поділ між прихильниками української України, розпад єдності суспільства, поява партій фюрерського (гетьманського) штибу, внутрішньо інституційні протистояння в різних конфесіях, нездоланні амбіції деяких релігійних лідерів тощо), автор акцентує на появі нового типу релігійності в Україні, яку означають в науці як вульгарний утилітаризм з елементами легковажного інфантилізму. У статті пропонуються можливі шляхи протидії/протистояння названим загрозам, які при пасивності українського суспільства, в т.ч. і Церкви, будуть тільки посилюватися. Проголошується необхідність солідарних дій як секулярного (громадянське суспільство, держава, політичні сили), так і релігійного (усі релігійні організації) світів, які орієнтовані на збереження української України.
Description
Keywords
Православ’я, Православна Церква в Україні, релігійне життя, зовнішні і внутрішні небезпеки, секулярний і релігійний світ, стаття
Citation
Филипович Л. О. Православні Церкви України в новій релігійній і соціо-політичній реальності: небезпеки і виклики / Людмила Филипович // Волинський благовісник. - 2019. - № 7. - С. 329-339.