Переосмислення предметного поля вітчизняної загальнотеоретичної юриспруденції як одна з умов її включення в євроінтеграційні процеси в галузі науки і освіти

Abstract
Предмет науки не є чимось застиглим, визначеним раз і назавжди. Він постійно розвивається, адже якісно змінюються явища і процеси, включені в орбіту дослідження науки. Тому перед кожною наукою періодично, на певних історичних етапах розвитку, постає потреба повернення до розгляду її предмета, його уточнення, а подеколи й ґрунтовного переосмислення. Не є винятком щодо цього й загальнотеоретична юридична наука, відома багатьом поколінням вітчизняних правників під назвою "загальна теорія держави і права". Корінні зміни, що відбулися на пострадянському просторі протягом останніх майже двох десятиліть, істотно вплинули на самі явища, що становлять об’єкт дослідження загальнотеоретичної юриспруденції. Це обумовлює необхідність не тільки вищого рівня їхнього пізнання, вивчення нових зв’язків і властивостей цих явищ, а й перегляду певних усталених підходів та уявлень.
Description
Keywords
правознавство, загальна теорія держави і права, ідеологія, юридичні дисципліни, стаття
Citation
Козюбра М. І. Переосмислення предметного поля вітчизняної загальнотеоретичної юриспруденції як одна з умов її включення в євроінтеграційні процеси в галузі науки і освіти / Микола Козюбра // Про українське право : часопис кафедри теорії та історії держави і права Київ. нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка. - 2009. - Чис. IV. - С. 34-40.