Етапи побудови узагальненої макроекономічної симультативної моделі української економіки з урахуванням рівня тінізації : інструктивні матеріали

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Лук'яненко, Ірина
Насаченко, Марія
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Практичний посібник присвячено методологічним засадам і практичним аспектам побудови макромоделей на основі системи симультативних рівнянь, а також детальному аналізу особливостей проведення експрес-діагностування значущості основних взаємозв’язків між ключовими макроекономічними індикаторами; тестуванню коректності різних теоретичних припущень і гіпотез на основі реальних даних, їх зіставленню із наявними економічними трендами; проведенню сценарного аналізу впливу різноманітних регуляторних рішень на економічне зростання та фінансову стабільність, а також особливостям розробки прогнозів в умовах обмеженості статистичної інформації. На прикладі розробленої агрего- ваної симультативної макроекономічної моделі української економіки проілюстровано основні етапи реалізації, діагностування та практичного застосування симультативних макроекономічних моделей за допомогою економетричного пакета ЕУіешв. Розроблена макромодель є компактною та функціональною, не потребує для своєї практичної реалізації значної статистичної бази, що значно підвищує її цінність для застосування у навчальному процесі, а також відкриває широкий простір студентам, аспірантам, науковцям і фахівцям для подальших креативних пошуків, ускладнення та модифікації розробленої базової версії ма- кромоделі та варіантів її практичного застосування.
Description
Keywords
макроекономічні моделі, агрегована макромодель, економіка, книга, практичний посібник
Citation
Лук'яненко І. Г. Етапи побудови узагальненої макроекономічної симультативної моделі української економіки з урахуванням рівня тінізації : інструктивні матеріали / Лук'яненко І. Г., Насаченко М. Ю. ; Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія". - Київ : [НаУКМА], 2019. - 115 с.