Кіно-Театр. 2019. №3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 11 of 11
  • Item
    Слідами українських фільмів часів ВУФКУ у французькій кінопресі
    (2019) Госейко, Любомир
    Розвідка присвячена історії українського кінематографа 1928-1939 рр (закінчення)
  • Item
    Слідами українських фільмів часів ВУФКУ у французькій кінопресі
    (2019) Госейко, Любомир
    Розвідка присвячена історії українського кінематографа 1928-1939 рр (початок)
  • Item
    "За нашу і вашу свободу!". Польські аси у Битві за Британію
    (2019) Пащенко, Анастасія
    1940 рік. Нацисти окупували чималу частину Європи, ще якась частина їм симпатизує, СРСР ще не влився до лав нової Антанти, і єдиним бастіоном у протистоянні Гітлеру стає Великобританія. Чи вдасться їй вистояти без союзників? Це питання ставить перед собою і британський уряд. І Черчилль приймає неординарне, хоч у цілому логічне рішення: запросити до діючих військових сил іноземців. Так британські повітряні війська поповнюють польські пілоти, що втратили державу, проте не бойовий дух. 1942 року виходить книга відомого польського мандрівника й письменника Аркадія Фідлера "Дивізіон 303", присвячена героїчним співвітчизникам, а у 2018-му її переносять на екран польські кінематографісти в копродукції з британськими. "Дивізіон надії" Деніса Деліча - фільм не стільки про війну, скільки про патріотизм, політику, військову співдружність... і, звісно, надію.
  • Item
    Цукерки і морфій. Не/сподіваний погляд на Крути
    (2019) Пащенко, Анастасія
    Знімати стрічки на основі історичних національних міфів - справа почесна, але невдячна. Цільова аудиторія тут матиме два крила, і знайти баланс, щоб задовольнити всіх, не так просто. Ті, хто знає, "як воно було насправді" (наскільки це можливо), оцінюватимуть передусім вірність історичній правді. А обізнані лише з загальними обрисами історичної події (таких найчастіше більшість, принаймні в Україні) потребуватимуть прозорої чіткої картини, що прояснила б і деталізувала цю подію, в ідеалі, не руйнуючи вже сформованого уявлення про неї.
  • Item
    Людина з табуретом і людина зі зброєю
    (2019) Іванишина, Лариса
    Стаття присвячена повнометражному документальному фільмові Ярослава Попова "Людина з табуретом", Україна. 2019.
  • Item
    "Гуцулка Ксеня" чи концерт "Дахи-Брахи"?
    (2019) Іванишина, Лариса
    Статтю присвячено українському фільмові "Гуцулка Ксеня" за мотивами оперети Ярослава Барнича. Режисер Олена Дем'яненко. Україна. 2019.
  • Item
    Василь Портяк: "Я відчув смак цієї роботи"
    (2019) Портяк, Василь; Брюховецька, Лариса
    2 березня не стало Василя Портяка (1952-2019) - українського письменника і сценариста, автора книг: "Крислачі" (1983), "У снігах" (2006), повного зібрання новел "Охоронителі Діви" (2017). Його твори увійшли до антології "Українська мала проза XX століття". їх перекладено англійською, угорською, чеською, словацькою, японською і білоруською мовами. За його сценаріями поставлено фільми: "Меланхолійний вальс" (1990), "Нам сурми не грали, коли ми вмирали"(1991), "Вишневі ночі" (1992), "Білий пудель" (1993), "Чия правда, чия кривда?" (1993), "Атентат. Осіннє вбивство в Мюнхені" (1995), "Нескорений" (2000), "Залізна сотня" (2004). Його літературний сценарій "За кривду гір" було надруковано в журналі "Кіно-Театр" у 2002-2003 роках. Як бачимо, творчий ужинок Василя Портяка в кіно досить вагомий. Коли режисери наших кіностудій почали звертатися до української літератури, до української історії, цей сценарист став їм у пригоді. Тоді ж і відбулась наша розмова.
  • Item
    "Український кінопроцес важко вмістити в стандартну модель"
    (2019) Небесьо, Богдан; Наумова, Лариса
    2017 року Центр О. Довженка видав книгу канадського дослідника, науковця українського походження Богдана Небесьо "Німа кінотрилогія Олександра Довженка", де автор пропонує особливий шлях, свій власний підхід до аналізу творчості всесвітньовідомого українського режисера. Відповідаючи на наші питання, Богдан Небесьо розказав про свою книгу та поділився думками про теоретичні засади українського кіно 1920-х років, про своє бачення сучасного українського кінопроцесу з далекої Канади і не тільки...
  • Item
    Станіслав Колокольніков: "Це своєрідна плата за право бути на сцені"
    (2019) Котенок, Вікторія
    Стаття присвячена Станіславу Колокольнікову (н. 1961) - українському актору театру і кіно, заслуженому артисту України.
  • Item
    "Коріолан": перемога людяності
    (2019) Котенок, Вікторія
    Стаття присвячена одній з найбільш очікуваних у столиці прем'єрі 2018 року, виставі "Коріолан" за Вільямом Шекспіром, що відбулась у Київському театрі ім. І. Франка.
  • Item
    Творчі пошуки українського кіно останніх років
    (2019) Брюховецька, Лариса; Янчук, Олесь; Воронина, Леся; Руснак, Лариса; Томенко, Тарас; Сулима, Микола; Марченко, Сергій; Канівець, Анастасія; Наумова, Лариса
    19 лютого 2019 р. відбулася дискусія, організована редакцією журналу "Кіно-Театр". Учасники: Олесь Янчук, кінорежисер, директор кіностудії ім. О. Довженка, голова НСКУ, Леся Воронина, письменниця, радіожурналістка, Лариса Руснак, акторка театру ім. І. Франка, народна артистка України, Тарас Томенко, сценарист і кінорежисер, член Європейської кіноакадемії, Микола Сулима, доктор філологічних наук, заступник директора Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАНУ, Сергій Марченко, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри кінорежисури та кінодраматургії КНУТКТ ім. І. К. Карпенка-Карого, Анастасія Канівець, кінознавець, провідний спеціаліст Музею театру, музики і кіно, Лариса Наумова, кінознавець, доцент кафедри режисури телебачення КНУТКТ ім. І. К. Карпенка-Карого. Модератор - Лариса Брюховецька, головний редактор журналу "Кіно-Театр".