Видовий склад і біологічні особливості представників роду Fusarium, виділених із зерна Triticum aestivum L.
Loading...
Date
2018
Authors
Фуртат, Ірина
Остапюк, Надія
Жукова, К.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
У роботі наведено результати ідентифікації та вивчення деяких біологічних особливостей
ізолятів роду Fusarium, виділених із зерна Triticum aestivum L. На підставі досліджених культурально-морфологічних ознак сім ізолятів було віднесено до виду F. graminearum та один – до виду
F. oxysporum. Встановлено, що серед усіх досліджених ізолятів F. graminearum КМА-1 характеризувався
найвищим коефіцієнтом радіальної швидкості росту, тоді як найвищий показник
інтенсивності споротворення був притаманний ізоляту F. oxysporum КМА-7. Також з’ясовано,
що хімічний склад середовищ не впливав, порівняно зі штамами F. graminearum, на швидкість
росту ізоляту F. oxysporum КМА-7. Досліджені біологічні особливості ізолятів F. graminearum
КМА-1 та F. oxysporum КМА-7, виділених із зерна Triticum аestivum L., дають змогу прогнозувати
їхню високу конкурентну здатність серед досліджених штамів, що очевидно зумовлює стратегію
колонізації рослин пшениці в агроценозах.
Aim. The purpose of the work is to identify and study particular biological characteristics of the genus Fusarium isolates, received from the Triticum aestivum L grain. Methods. In this paper, the cultural and morphological properties of investigating isolates of micellar fungi are studied in order to identify them to species further. For the detailed characteristics of the isolates, the speed of radial growth of the mycelium and the intensity of spore formation are also determined. Results. Based on the studied cultural and morphological features, isolates are classified into species F. graminearum and F. oxysporum. The isolate F. graminearum KMA-1 is characterized by the highest coefficient of radial growth rate, whereas the highest intensity of spore formation is detected in F. oxysporum KMA-7. It has also been found that the chemical composition of the media does not affect, compared with F. graminearum strains, the growth rate of the isolate F. oxysporum KMA-7. Conclusions. The biological features of F. graminearum KMA-1 and F. oxysporum KMA-7, isolated from a grain of Triticum aestivum L. have been studie. It allows us to predict their high competitive ability, among other investigated strains, which is due to the apparent strategy of wheat colonization in agrocenosis.
Aim. The purpose of the work is to identify and study particular biological characteristics of the genus Fusarium isolates, received from the Triticum aestivum L grain. Methods. In this paper, the cultural and morphological properties of investigating isolates of micellar fungi are studied in order to identify them to species further. For the detailed characteristics of the isolates, the speed of radial growth of the mycelium and the intensity of spore formation are also determined. Results. Based on the studied cultural and morphological features, isolates are classified into species F. graminearum and F. oxysporum. The isolate F. graminearum KMA-1 is characterized by the highest coefficient of radial growth rate, whereas the highest intensity of spore formation is detected in F. oxysporum KMA-7. It has also been found that the chemical composition of the media does not affect, compared with F. graminearum strains, the growth rate of the isolate F. oxysporum KMA-7. Conclusions. The biological features of F. graminearum KMA-1 and F. oxysporum KMA-7, isolated from a grain of Triticum aestivum L. have been studie. It allows us to predict their high competitive ability, among other investigated strains, which is due to the apparent strategy of wheat colonization in agrocenosis.
Description
Keywords
видовий склад р. Fusarium Link, радіальний ріст, інтенсивність спороутворення, фітотоксичність, фузаріоз, стаття, species of the Fusarium Link, radial growth, intensity of sporulation, phytotoxicity, fusariosis
Citation
Фуртат І. М. Видовий склад і біологічні особливості представників роду Fusarium, виділених із зерна Triticum aestivum L. / Фуртат І. М., Остапюк Н. А., Жукова К. О. // Наукові записки НаУКМА. Біологія та екологія. - 2018. - Т. 1. - С. 21-27.