У статті систематизовано наявну в літературі інформацію стосовно видового складу грибів
роду Fusarium, їхнього географічного поширення, динаміки розповсюдження, видової специфічності
представників щодо рослини-господаря. Описано агроекологічні особливості грибів у різних
агроценозах. Охарактеризовано різноманітність життєвих циклів грибів роду Fusarium та
різноманітність спороношення в окремих представників цього роду. Виокремлено найбільш
шкодочинні щодо впливу на рослину та довкілля екологічно пластичні види. Охарактеризовано
основні мікотоксини, що продукуються грибами роду Fusarium, щодо їхнього впливу на організм
тварин і людини, залежність специфічності утворення мікотоксину від виду гриба та його
географічного поширення. Вказано на необхідність детального моніторингу циркуляції токсинів
у продуктах харчування рослинного походження.
The article systematizes the information available in the literature on the species composition of
Fusarium fungi, their geographical distribution, the dynamics of their distribution, the specificity of the
fungi relative to the host plant. The author describes the agroecological features of the fungi in different
agrocenoses; characterizes the variety of life cycles of Fusarium fungi and their sporulation; indicates the
most harmful effects on plants and the environment of the ecologically plastic species; characterizes the
main mycotoxins produced by fungi of the Fusarium genus and their effects on the animal and human
organisms; and describes the dependence of the specificity of the formation of mycotoxin on the type of
fungus and the geographical distribution of the fungus. The paper emphasizes the necessity of detailed
monitoring of toxin circulation in food products of the plant origin and indicates the development of the
plant material with genetic protection from Fusarium fungi.