Фуртат, ІринаНів'євська, Т.Горбатько, Л.Михальський, Леонід2018-10-012018-10-012004Дезінфікуюча дія перекису водню та лізоформіну на грамнегативні бактерії, які контамінують виробництва харчової промисловості / І. М. Фуртат, Т. В. Нів'євська, Л. О. Горбатько, Л. О. Михальський // Маґістеріум. Вип. 16. Природничі науки / Національний університет "Києво-Могилянська академія". - 2004. - С. 29-35.https://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/14117У статті представлено результати дослідження дезінфікуючої дії перекису водню та лізоформіну на бактерії родини Enterobacteriaceae, що контамінують підприємства харчової промисловості. Встановлено, що досліджені ізоляти є більш стійкими до дії дезінфектантів порівняно з колекційними штамами Pseudomonas aeruginosa CCM1961 та Serratia marcescens CCM1257. Деякі ізоляти характеризувалися різною чутливістю до лізоформіну та перекису водню. У зв'язку з цим ефективність дезінфекції можна суттєво покращити завдяки навперемінному застосуванню дезінфектантів різної хімічної природи. Для застосування у виробництві можна рекомендувати концентрації лізоформіну 312 ррт і більше та перекису водню - 3,5-7 %.This work represents results of research of hydrogen peroxide and lysoformin antimicrobial effect on the Enterobacteriaceae family strains contaminating food production. It was revealed that isolated strains were more resistant to disinfectants than collection microorganisms Pseudomonas aeruginosa 1961 and Serratia marcescens. Resistance of some isolated strains to hydrogen peroxide and lysoformin differs. Due to this fact it is possible to increase disinfection effectiveness changing in use different chemical based disinfectants. The most effective concentrations of disinfectants such as 312 ppm and more of lysoformin and 3.5-7 % of hydrogen peroxide can be recommended for practical use at plants.ukдезінфекціяперекис воднюлізоформінбактеріїхарчова промисловістьграмнегативні бактеріїстаттяДезінфікуюча дія перекису водню та лізоформіну на грамнегативні бактерії, які контамінують виробництва харчової промисловостіAntimicrobial effect of hydrogen peroxide and lysoformin on gram-negative bacteria contaminating food productionArticle