Масляєва, ІринаПальчевська, Олександра2021-12-022021-12-022021-05-21Масляєва І. Соціокультурна маркованість фразеологізмів із глютонічним компонентом / Ірина Масляєва // Мовний простір слов'янського світу (слов'яно-германські, слов'яно-романські, слов'яно-тюркські контакти) : VІ Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів і молодих учених, 21 травня 2021 року, Львів, Київ : збірник матеріалів / редкол.: Пальчевська О. С. (голов. ред.) та ін. ; Львівський державний університет безпеки життєдіяльності, Національний університет "Києво-Могилянська академія". - Львів : ЛДУБЖД, 2021. - С. 57-61.https://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/21733У статті досліджено соціокультурну маркованість фразеологічних одиниць української мови із глютонічним компонентом. З’ясовано місце відповідних фразеологізмів в українській мові, акцентовано на особливостях символічної та соціокультурної інтерпретації. Виявлено семантичні асоціації й описано особливості прочитання етнокультурних кодів крізь призму звичаїв, традицій, історичних віх та народного побуту українців.The article deals with the socio-cultural labeling of phraseological units of the Ukrainian language with a gluten component. We investigated the role of phraseological units in the Ukrainian language and the peculiarities of symbolic and socio-cultural interpretation. Semantic associations are revealed and the specifics of reading ethnocultural codes through the prism of customs, traditions, historical and folk life of Ukrainians are described.ukфразеологізмглютоніметнонімкультуралінгвокультурасимволматеріали конференціїphraseological unitglutonymethnonymculturelinguoculturesymbolconference materialsСоціокультурна маркованість фразеологізмів із глютонічним компонентомSociocultural labeling of phraseologies with glutonym componentConference materials