Гунько, С.Брик, МихайлоЛуканін, О.Нігматуллін, P.2016-02-242016-02-242000Залежність процесу ультрафільтрації яблучного соку та його якісних показників від попередньої обробки / С. М. Гунько, M. T. Брик, О. С. Луканін, P. P. Нігматуллін // Наукові записки НаУКМА. - 2000. - Т. 18: Хімічні науки. - С. 55-63.https://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/8569Study of influence of apple juice pretreatment by protease enzyme and enzymes complex (pectinase, amylase, protease) on the ultrafiltration process and juice quality has been carried out. It is established that the juice treatment by enzyme complex supports more productivity and removal levels of polyphenols and colloids (beside proteins). Fermentative treatment of the apple juice before ultrafiltration by only protease can be as an alternative to traditional technology of pretreatment by pectinase and amylase.Досліджено вплив попередньої обробки яблучного соку протеолітичним ферментом і комплексом ферментів (пектолітичної, амілолітичної й протеолітичної дії) на процес ультрафільтрації та його якісні показники. Встановлено, що обробка соку комплексом ферментів збільшує продуктивність ультрафільтрації та ступені видалення поліфенольних речовин, а також високомолекулярних сполук (за винятком білків). Ферментативна обробка яблучного соку перед ультрафільтрацією лише протеолітичним ферментом може розглядатися як альтернатива традиційній технології попередньої обробки ферментами пектолітичної та амілолітичної дій.ukпротеолітичний ферментпроцес ультрафільтраціїякісні показникиЗалежність процесу ультрафільтрації яблучного соку та його якісних показників від попередньої обробкиThe influence of apple juice ultrafiltration process and its quality from different treatmentArticle