Шумило, Вікторія2025-09-192025-09-192025Шумило В. Є. Смакові й гастрономічні метафори в ранньому епістолярії Михайла Коцюбинського / Вікторія Шумило // Мовний простір сучасного світу : тези доповідей ІХ Всеукраїнської наукової конференції студентів, аспірантів і молодих учених (м. Київ, 30 травня 2025 р.) / [орг. ком.: Куранова С. І. (голова) та ін.] ; Національний університет "Києво-Могилянська академія", Кафедра загального і слов'янського мовознавства [та ін.]. - Київ : НаУКМА, 2025. - C. 370-376.978-617-7668-85-4https://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/36748This research demonstrates the intersection of linguistics and literary studies. The paper represents an attempt to distinguish taste and gastronomic metaphors in the early epistolary work of M. Kotsyubynsky (1886–1905), to group them by key words, to consider the defining semantic nuances and grammatical features of the analyzed samples. The parallels between the humanitarian and culinary spheres are considered as a manifestationof the "spirit of the age" (Zeitgeist).У дослідженні, що перебуває на перетині лінгвістики й літературознавства, зроблено спробу виокремити смакові й гастрономічні метафори в ранньому епістолярії М. Коцюбинського (1886–1905 роки), згрупувати їх за ключовими словами (гірко, солодкий, киснути, смак, крихта, порція), розглянути визначальні семантичні відтінки та граматичні особливості аналізованих одиниць. Важливою рисою розвідки стало те, що паралелі між гуманітарною та кулінарною царинами розглянуто як прояв "духу часу" (Zeitgeist).ukсмакова метафорагастрономічна метафораепістолярійМихайло Коцюбинськиймежа ХІХ і ХХ столітьтези конференціїtaste metaphorgastronomic metaphorepistolary workMykhailo Kotsyubynskythe turn of the XIX and XX centuriesСмакові й гастрономічні метафори в ранньому епістолярії Михайла КоцюбинськогоConference materials