Кочкодан, Віктор2012-12-142012-12-142012Кочкодан В. М. Вплив хімічної природи поверхні полімерних мембран на їх забруднення білками молочної сироватки / Кочкодан В. М. // Наукові записки НаУКМА. - 2012. - Т. 131 : Хімічні науки і технології. - С. 39-44.1996-5931https://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/1883Polyethersulphone P010 and cellulose C010 membranes modifi ed by means of photochemical grafting of monomers of various chemical nature: 2-acrylamido-methyl-propane sulfonic acid, 2-hydroxyethyl methacrylate and quaternized 2-(dimethylamino) ethyl metacrylate as well as by protease immobilization were used to evaluate their liability to fouling with whey proteins. It was shown that electrochemical and hydrophilic-hydrophobic properties of membranes’ surface signifi cantly affect their fouling with whey proteins. The membranes with immobilized protease have possessed the highest fl uxes due to the ability of immobilized enzyme to decompose protein macromolecules accumulated and fouled the membrane surface.Досліджено схильність до забруднення білками молочної сироватки ультрафільтраційних полі- ефірсульфонової Р010 та целюлозної С010 мембран, поверхня яких модифікована за допомогою фотохімічного прищеплення мономерів різної хімічної природи: 2-акриламіду-2-метил-1-пропансульфонової кислоти, 2-гідроксіетилметакрилату і кватернізованого 2-(диметиламіно)етил метакрилату, а також іммобілізації протеази. Показано, що електрохімічні та гідрофільно-гідрофобні властивості поверхні мембран істотно впливають на їхнє забруднення білками. Встановлено, що при ультрафільтрації молочної сироватки найвищою продуктивністю характеризуються мембрани з іммобілізованою протеазою. Це пояснено здатністю іммобілізованого ферменту розщеплювати білкові макромолекули, які акумулюються на поверхні мембрани, що дає змогу зменшити її забруднення при фільтруванні.ukультрафільтраціясироватказабруднення мембранпротеазаultrafi ltrationwheymembrane foulingproteaseВплив хімічної природи поверхні полімерних мембран на їх забруднення білками молочної сироваткиArticle