Побігай, ГаннаКоновалова, ВікторіяБрик, МихайлоБурбан, АнатолійСолодка, Лідія2016-01-262016-01-262005Модифікація ацетатцелюлозних мембран полігексаметиленгуанідинхлоридом та їх властивості / Г. А. Побігай, В. В. Коновалова, А. Ф. Бурбан, М. Т. Брик, Л. М. Солодка // Наукові записки НаУКМА. - 2005. - Т. 42 : Хімічні науки і технології. - С. 8-14.https://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/7976The formation method of acetate cellulose membranes with bactericidal properties has been developed. Biocyde polymer polyhexamethyleneguanidine chloride (PHMG-chloride) was introduced into formation solution. Influence of different quantities of PHMG-chloride introduction in a forming solution on separation and bactericidal membranes properties has been investigated. It has been shown that increasing of biocide concentration in forming solution reduce membrane productivity and increase rejection. Lacing PGMGchloride with a body of membranes enhance these effects. The membranes forming by 3 % PGMG solution have 100 % antimicrobial properties. Bactericidal activities of membranes keep during 33 days.Розроблено метод формування ацетатцелюлозних мембран із бактерицидними властивостями шляхом введення в них біоцидного полімерного препарату полігексаметиленгуанідинхлориду. Дослідже­но вплив різних кількостей ПГМГ-хлориду, введених у формувальний розчин, на розділювальні характе­ристики та бактерицидні властивості отриманих мембран. Показано, що збільшення концентрації біоцидної добавки в формувальному розчині до 3 мас. % зменшує продуктивність та збільшує коефі­цієнт затримки мембран. Зшивання ПГМГ-хлориду з матеріалом мембрани подсилює ці ефекти. Вста­новлено, що мембрани, сформовані з розчину, який містив 3 % ПГМГ-хлориду, характеризуються 100 %-ою бактерицидністю протягом 33 діб.ukмембранні технологіїбактерицидна дія солейформування мембранМодифікація ацетатцелюлозних мембран полігексаметиленгуанідинхлоридом та їх властивостіPolyhexamethyleneguanidine Chloride Modification of Acetate Cellulose Membranes and Their PropertiesArticle