Нечипоренко, ОлександрРоссоха, Володимир2024-12-062024-12-062024Нечипоренко О. М. Ланцюги доданої вартості в технологіях глибокої переробки продовольчої продукції / О. М. Нечипоренко, В. В. Россоха // Інноваційний розвиток харчової індустрії : збірник наукових праць за матеріалами ХІ Міжнародної науково-практичної конференції, 21 листопада 2024 року / під заг. ред. Л. М. Хомічака ; Національна академія аграрних наук України, Інститут продовольчих ресурсів. - Київ, 2024. - С. 85-87.https://ekmair.ukma.edu.ua/handle/123456789/32736В межах реалізації національної економічної стратегії пріоритетом розвитку українського виробництва визначено перехід від сировинної моделі економіки до високотехнологічних галузей та збільшення доданої вартості готової продукції. Перспективи глибокої переробки для України спираються на широке різноманіття сировинної бази для виробництва продукції з високою доданою вартістю. Так, у галузі вітчизняного аграрного виробництва при перевищенні пропозиції над внутрішнім попитом зерна, глибока переробка дає можливість зняти проблему логістичних обмежень його доставки на зовнішні ринки. Вона сприяє розвитку профільних підприємств, стимулює попит на виробництво обладнання на внутрішньому ринку, збільшує додану вартість готової продукції й має мультиплікативний ефект для поповнення бюджетів усіх рівнів. Зерно є гарною сировиною для розвитку галузі біоенергетики, виробництва біоетанолу, що послаблює напругу з пальним. Перехід від сировинної зернової галузі до високотехнологічної забезпечує харчову промисловість важливими інгредієнтами, які з’являються завдяки переробці.ukпереробка кукурудзивиробництво біоетанолупродукція з високою доданою вартістюаграрне виробництвоматеріали конференціїЛанцюги доданої вартості в технологіях глибокої переробки продовольчої продукціїConference materials