Аналітична записка "Щодо проблематики навчання та освіти дорослих у контексті набуття Україною членства у ЄС"

Loading...
Thumbnail Image
Date
2022
Authors
Лазоренко, Олена
Чала, Ніна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Аналітична записка є результатом короткотермінового дослідження українських громадських експертів щодо навчальних потреб дорослих у контексті набуття Україною членства у ЄС, та національних і міжнародних зобов’язань України у царині навчання впродовж життя, враховуючи поточні виклики у сфері безпеки. Дослідження проведене літом-осінню 2022. Воно є продовженням попередніх аналітичних розвідок, представлених на національному та міжнародному рівнях: під час обговорень проєкту закону України "Про освіту дорослих"; моніторингу виконання Цілі сталого розвитку (ЦСР) №4 "Якісна освіта", представлених для ООН Форуму Високого Рівня в Нью Йорку у 2019 та під час підготовки державою 2020 "Національного огляду з ЦСР України" для ООН; наукового стажування в "ЮНЕСКО Інституті навчання протягом життя" (2019р). Повномасштабна війна Росії проти України, що розпочалася на початку 2022р. призвели до руйнування освітньої інфраструктури, евакуації та припинення освітньої та навчальної діяльності в деяких областях країни. В цих умовах погіршується доступ до навчання і освіти дорослих (НОД), різко зростає бідність та безробіття. Проте наявність компетенцій до ведення діяльності, яка приносить економічну, соціальну та іншу користь, сприятиме більш гнучкій перебудові соціально-економічних зв’язків в країні. Продовження громадянської освіти та навчання, що також входить до сфери НОД, є важливим важелем для формування національної ідентичності та відповідального громадянства, як серед молоді, так і дорослих людей.
Description
Keywords
державне регулювання сфери навчання, навчання та освіта дорослих, навчання впродовж життя, зміни українського освітнього законодавства, аналітична записка
Citation
Лазоренко О. О. Аналітична записка "Щодо проблематики навчання та освіти дорослих у контексті набуття Україною членства у ЄС" / Олена Лазоренко, Ніна Чала ; ГО "Жіноча Професійна Ліга". - Зальцбург ; Київ : [б. в.], 2022. - 26 с.