Макроекономічні ефекти від упровадження буфера консервації капіталу в українському банківському секторі

Loading...
Thumbnail Image
Date
2018
Authors
Дадашова, Первін
Йонссон, М.
Онищенко, Г.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Національний банк України (НБУ) планує запровадження буфера консервації капіталу для банків України впродовж чотирьох років, починаючи з 2020 року. Ці зміни регулятивних вимог мають довгострокові переваги, оскільки підвищують стійкість банків, зменшуючи ймовірність виникнення та обсяг втрат від настання фінансових криз. Однак вищі вимоги до капіталу у вигляді буфера консервації можуть також призвести до короткострокових втрат унаслідок тимчасового зниження економічної активності. У цьому дослідженні за допомогою динамічної стохастичної моделі загальної рівноваги, відкаліброваної з урахуванням особливостей української економіки, було оцінено вплив різних стратегій запровадження буфера консервації на макроекономічні показники. Продемонстровано, що найефективнішою є поступова імплементація буфера з попереднім оголошенням, що відповідає затвердженій НБУ стратегії.
Description
Keywords
буфери капіталу, динамічні стохастичні моделі загальної рівноваги, банки, макроекономічні втрати, макропруденційна політика, Україна, стаття
Citation
Дадашова П. Макроекономічні ефекти від упровадження буфера консервації капіталу в українському банківському секторі / Дадашова П., Йонссон М., Онищенко Г. // Visnyk of the National Bank of Ukraine. - 2018. - No. 243. - Р. 36-46.