Художні інтерпретації різдвяного дійства доби бароко в українській літературі першої половини ХХ ст. : [розділ книги]

Loading...
Thumbnail Image
Date
2001
Authors
Пелешенко, Наталія
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Людина доби бароко, дбаючи про спасіння своєї душі, про мир і спокій у ній, намагалася дотримуватися християнських моральних заповідей, пастирських настанов, повчань Отців Церкви та звіряти свої вчинки з Житіями Святих. Релігійна індивідуальна та колективна свідомість (як і підсвідомість), живилася перш за все враженнями від участі в літургійному обряді, що протягом церковного року залучав кожного до моделювання християнського мікро- та макрокосму. Бароковому творенню світу сприяли також інші релігійно-культурні чинники, зокрема, шкільний театр, для котрого обряд стає "основою, матеріалом і засобом художнього втілення". Але цей театр знайшов своє місце в освітньо-релігійній системі, чим була й продиктована його залежність від церковно-обрядового календаря. У тексті проаналізовано інтерпретації барокових різдвяних дійств та сюжетів у доробку українських літераторів першої половини XX ст.
Description
Keywords
літературознавство, українська література, Різдво, бароко, художні інтерпретації, різдвяне дійство, ХХ століття, вистава, вертеп, театр, розділ книги
Citation
Пелешенко Н. Художні інтерпретації різдвяного дійства доби бароко в українській літературі першої половини ХХ ст. / Наталія Пелешенко // Chrzescijanskie swieta i swieci w zyciu duchowym Ukraincow na przełomie tysiacleci /pod red. Włodzimierza Mokrego. - 2001. - P. 261-281.