Some peculiarities of electronic excitation energy structure of the biologic polynucleotides and processes of triplet excitation trapping

Loading...
Thumbnail Image
Date
2007
Authors
Yashchuk, V.
Kudrya, V.
Levchenko, S.
Yevtushenko, N.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
У даній статті розглянуто та проаналізовано деякі особливості перенесення енергії електронного збудження в ДНК та РНК. Дослідження спектрів поглинання та фосфоресценції ДНК та модельних сполук засвідчило, що саме АТ послідовності є основними пастками для триплетних збуджень в природні ДНК, а також саме вони визначають природу її фосфоресценції. Отримані дані підтверджують, що ієрархія електронних рівнів базових груп ДНК не лише не є випадковою, а й сприяє перенесенню енергії електронного збудження до фотостабільних центрів у ДНК, що в свою чергу забезпечує механізм самозахисту ДНК щодо згубної дії УФ випромінювання. Із спектрів поглинання та флюоресценції РНК і рибонуклеотидів визначено положення перших збуджених синглетних рівнів базових груп РНК (на перетині короткохвильового краю спектра флюоресценції та довгохвильового краю спектра поглинання). Положення перших збуджених триплетних рівнів було визначено використанням положення короткохвильового краю спектрів фосфоресценції. Показано, що основними пастками для триплетних збуджень в РНК є аденозинові групи та центри невідомої природи.
Description
Keywords
електронне збудження, ДНК, РНК, флюоресценція РНК, аденозинові групи
Citation
Some peculiarities of electronic excitation energy structure of the biologic polynucleotides and processes of triplet excitation trapping / V. M. Yashchuk, V. Yu. Kudrya, S. M. Levchenko, N. V. Yevtushenko // Наукові записки НаУКМА. - 2007. - Т. 61 : Фізико-математичні науки. - С. 39-42.