По той бік потягу до смерті : "Тіні забутих предків" Михайла Коцюбинського і Сергія Параджанова

Loading...
Thumbnail Image
Date
2015
Authors
Брюховецька, Ольга
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
"Тіні забутих предків", повість і фільм, демонструють, хоч і з різними акцентами, амбівалентність минулого, яке створює тяглість пам’яті суб’єкта, але також забирає його життя, не відпускає, переслідує кривавими привидами. Іван, головний герой, ще в дитинстві опиняється в чіпких обіймах смерті, з яких він не може вирватись протягом усього життя, аж поки у фіналі він не знаходить у них найвищу радість з’єднання з коханою – у небутті. Однак у повісті, і ще більше у фільмі, потяг до смерті сублімується і виходить у потойбіччя естетичного.
Description
"Shadows of forgotten ancestors", the novel and the film demonstrate, albeit with different accents ambivalence of the past, which creates continuity of subject’s memory, but also takes away his life, holds it back and haunts with bloody specters. Ivan, the main character, already from the childhood finds himself in the tenacious embrace of death from which he cannot break away during all his life until at the end he finds in it the higher joy of merging with loved one – in nothingness. But in the novel, and more so in the film, death drive is sublimated and released in the beyond of aesthetic.
Keywords
потяг до смерті, "Тіні забутих предків", Сергій Параджанов, Михайло Коцюбинський, Зиґмунд Фройд, стаття, death drive, "Shadows of forgotten ancestors", Sergey Parajanov, Mykhailo Kotsiubynsky, Sigmund Freud
Citation
Брюховецька О. В. По той бік потягу до смерті : "Тіні забутих предків" Михайла Коцюбинського і Сергія Параджанова / Брюховецька О. В. // Наукові записки НаУКМА. - 2015. - Т. 166 : Теорія та історія культури. - С. 70-74.