Класифікація та еколого-ценотична характеристика біотопів лісів та рідколісь Судацько-Феодосійського геоботанічного району гірського Криму

Loading...
Thumbnail Image
Date
2008
Authors
Дідух, Яків
Кузьманенко, Ольга
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Статтю присвячено характеристиці лісів і рідколісь Судацько-Феодосійського геоботанічного району Гірського Криму з позиції біотопу. Наводиться повна класифікаційна схема за методологією EUNIS, розглядається відповідність біотопів до синтаксонів флористичної класифікації рослинності Браун-Бланке. Подаються значення екологічних амплітуд 11 основних типів біотопів за 8-ма екологічними факторами, отриманими за методикою синфітоіндикації, що дає змогу оцінити екологічну специфіку біотопів. За допомогою ординаційного і кластерного аналізу показано ступінь залежності між різними екологічними факторами та характер диференціації біотопів за градієн¬ том зміни як окремих факторів, так і їх комплексу. Запропонований підхід має велике значення для вивчення природних екосистем та їх охорони.
Description
Keywords
ліси і рідколіся, біотоп, Судацько-Феодосійський геоботанічний район Гірського Криму, дослідження, методологія EUNIS
Citation
Дідух Я. П. Класифікація та еколого-ценотична характеристика біотопів лісів та рідколісь Судацько-Феодосійського геоботанічного району Гірського Криму / Я.П. Дідух, О.Л. Кузьманенко. // Наукові записки НаУКМА. - 2008. - Т. 80 : Біологія та екологія. - С. 33-43.