Вплив синтетичних поверхнево-активних речовин на деякі біологічні властивості непатогенних видів роду Corynebacterium

Loading...
Thumbnail Image
Date
2006
Authors
Михальський, Леонід
Фуртат, Ірина
Радченко, Ольга
Степура, Лариса
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Досліджено вплив катіонних, аніонних і неіоногєнних синтетичних поверхнево-активних речовин (ПАР) на деякі біологічні властивості представників видів Corynebacterium glutamicum, C. ammoniagenes, C. vitaeruminis, С. variabile і штаму Corynebacterium sp. (Brevibacterium stationis) У KM Ac-719. Встановлено, що дія ПАР супроводжується зміною морфології клітин у представників деяких видів коринебактерій, втратою їх здатності зафарбовуватися за Грамом, а також істотними змінами антигенних властивостей та антибіотикочутливості досліджених штамів коринебактерій. Разом з тим не встановлено зв'язку між класом ПАР та змінами досліджених біологічних властивостей. Не виявлено також, кореляції між зміною здатності коринебактерій зафарбовуватися за Грамом після дії на них ПАР і зміною їх антигенних властивостей та чутливості до антибіотиків.
Description
Keywords
непатогенні коринебактерії, синтетичні поверхнево-активні речовини, забарвлення за Грамом, антигенність, антибіотикочутливість
Citation
Вплив синтетичних поверхнево-активних речовин на деякі біологічні властивості непатогенних видів роду Corynebacterium / Л.О. Михальський, І.М. Фуртат, О.С. Радченко, Л.Г. Степура // Мікробіологічний журнал. - 2006. - Т. 68, № 3. - С. 52-63.