Про умови можливості якісної філософської освіти в Україні: феноменологічний погляд на проблему

Loading...
Thumbnail Image
Date
2011
Authors
Кебуладзе, Вахтанг
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Питання про можливість якісної філософської освіти має два фундаментальні аспекти, щільно пов'язані між собою. По-перше, філософська освіта передбачає наявність традиції філософування, адже отримати філософську освіту означає долучитися до специфічної інтелектуальної традиції через спілкування з майстрами, які у своїй творчості й у спілкуванні між собою та з учнями втілюють і розвивають цю традицію. По-друге, і філософська традиція, і філософська освіта як процес долучення до цієї традиції мають бути вкоріненими у життєсвіті повсякденності, відповідати фундаментальним інтелектуальним і духовним запитам суспільства, а точніше, формувати їх із прихованих й інколи непомітних тенденцій буденного життя. Таке формування, безперечно, послуговується мовою як основним інструментом. Тому до сфери нашої уваги обов'язково потрапляє і мовне питання.
Description
Keywords
філософська освіта, Україна, філософська традиція, радянська філософія, маргінал-дисидент, філософ, philosophy, розділ монографії
Citation
Кебуладзе В. Про умови можливості якісної філософської освіти в Україні: феноменологічний погляд на проблему // Філософська освіта в Україні: історія і сучасність : [колективна монографія / Ткачук М. Л. ... [та ін.] ; Національний університет "Києво-Могилянська академія". - Київ : [Аграр Медіа Груп], 2011. - с. 304-318.