Мислення в лабетах традицій: пошуки ідентичності в українському філософському процесі

Loading...
Thumbnail Image
Date
2007
Authors
Мінаков, Михайло
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Цю статтю присвячено оцінці основних моделей культурного самоототожнення українських філософів у період між 1996 та 2006 роками. В ній пояснено ціль, завдання, методику та результати дослідження, заснованого на аналізі дисертаційних досліджень з історії філософії, що були виконані і захищені в Україні. Зокрема, було розглянуто як поліваріативність самоототожнень 90-х років в історико-філософських дослідженнях поступово змінюється паритетністю двох основних дослідницьких зацікавлень: західною та українською філософією. Також було знайдено, що існують значні регіональні відмінності у дослідницьких зацікавленнях українських істориків філософії. Така суттєва регіональна відмінність дає підстави говорити про відсутність єдності філософського процесу, слабкість наукової комунікації та відсутність національних дослідницьких проектів в Україні. Крім того, показано зв'язок культурної орієнтації тем досліджень академічних спільнот із політичною кон'юнктурою в регіонах. Загалом, стаття розкриває деякі аспекти соціальної природи філософування та безпосередньо зв'язок суспільно-гуманітарних дисциплін й ідеологічних побудов на матеріалі сучасної української історії філософії.
Description
Keywords
сучасний філософський процес в Україні, дисертаційне дослідження, історія філософії, ідеологія, соціальна природа філософування, культурна ідентичність, стаття
Citation
Мінаков М. А. Мислення в лабетах традицій: пошуки ідентичності в українському філософському процесі / Михайло Мінаков // Українознавство. - 2007. - № 2. - С. 58-63.