Зменшення пасивного куріння внаслідок удосконалення законодавства: які групи виграють найбільше?

Loading...
Thumbnail Image
Date
2013
Authors
Андрєєва, Тетяна
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Україна перебуває в стані поступового впровадження більш дієвих заходів контролю над тютюном, які захищають здоров’я населення від руйнівного впливу тютюнового диму. Мета даного дослідження – відстежити, яким чином змінилася ймовірність натрапити на вплив тютюнового диму на робочих та в громадських місцях серед людей з різною освітою в Україні після впровадження додаткових обмежень куріння. Аналіз даних показав, що менш освічені групи населення з більшою імовірністю зіштовхуються з тютюновим димом як на робочих, так і в громадських та інших місцях, які відвідують. Однак зменшення такого перебування під впливом диму, що відбулося після прийняття в Україні певних змін до законів, також було найбільшим серед тих груп менш освічених українців, які наражалися на шкідливий вплив найбільше. Тобто ми спостерігаємо певне зменшення нерівності щодо детермінант здоров’я, яке відбувається внаслідок застосування законодавчих заходів щодо контролю над тютюном в Україні.
Description
Keywords
нерівність щодо здоров’я, населення України, тютюновий дим, законодавство зі звільнення від тютюнового диму, освітні гру пи
Citation
Андрєєва Т. І. Зменшення пасивного куріння внаслідок удосконалення законодавства: які групи виграють найбільше? / Андрєєва Т. І. // Наукові записки НаУКМА. - 2013. - Т. 148 : Соціологічні науки. - С. 77-82.