Робоча навчальна програма дисципліни "Маскулінність та чоловічі студії", 2013-2014 навчальний рік

Loading...
Thumbnail Image
Date
2013
Authors
Марценюк, Тамара
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Метою курсу є вивчення чоловіків і маскулінностей у рамках ґендерних досліджень і феміністичних рухів. Основне завдання курсу полѐгаю у тому, аби критично (базуючись на соціально-конструктивістській парадигмі) проаналізувати конструявання маскулінностей у різних сферах соціального життя, дізнатися про напрямки і зміст чоловічих студій у західній та вітчизняній соціології, розкрити особливості чоловічого руху, зокрема, його профеміністичного напрямку. У курсі обговоряватимуться такі дискусійні проблеми, як криза маскулінності, зміна ґендерних ролей та її вплив на визначення сучасних чоловічих ідентичностей, гегемонна та альтернативні маскулінності, гомосексуальність і чоловіча сексуальність, проблема батьківства, деструктивні чоловічі практики, роль чоловіків у боротьбі за рівні права і можливості тощо. Особлива увага приділятиметься проблемі ґендерних трансформацій на пострадянському просторі та сучасних українських маскулінностей.
Description
Keywords
робочі навчальні програми, маскулінність, ґендерні дослідження, феміністичні рухи, соціальне життя, чоловічі рухи, ґендерні ролі, гомосексуальність, чоловіча сексуальність, ґендерні трансформації, програма дисципліни
Citation
Марценюк Т. О. Маскулінність та чоловічі студії : робоча навчальна програма дисципліни, 2013-2014 навчальний рік / авторка курсу Тамара Марценюк ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т "Києво-Могилянська академія". - К. : [НаУКМА], 2013. - 14 с.