У тенетах статистичних "подібностей" : рецензія на статтю Ю. В. Долженка та В. В. Ткача "Два поховання культури кулястих амфор з урочища Заболоття 3 (археологічний та антропологічний аспекти)". Емінак, 2021, 2

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Потєхіна, Інна
Рудич, Тетяна
Дяченко, О.
Козак, Олександра
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Археологічна антропологія перебуває на межі суспільних, природничих і точних наук, послуговуючись методами кожної з них. Для обробки морфологічних (біологічних) даних, отриманих з палеоантропологічного матеріалу, антропологи широко використовують статистичні математичні методи (кореляційний, факторний, кластерний, канонічний аналізи, тощо), а для інтерпретації статистичних та біологічних даних — історичні методи та поняття з обов’язковим урахуванням археологічного контексту. Вдосконалення комп’ютерних програм, що уможливлюють застосування статистичних методик, та позірна простота їх залучення до обробки великих масивів даних часом призводить до формального і беззмістовного їх використання, зловживання статистичною наукоподібністю.
Description
Keywords
антропологічні матеріали з поховань давніх культур, культура кулястих амфор, розкопки, поховання, рецензія
Citation
У тенетах статистичних "подібностей" : рецензія на статтю Ю. В. Долженка та В. В. Ткача "Два поховання культури кулястих амфор з урочища Заболоття 3 (археологічний та антропологічний аспекти)". Емінак, 2021, 2 / Потєхіна І. Д., Рудич Т. О., Дяченко О. В., Козак О. Д. // Археологія і давня історія України. - 2021. - Вип. 3 (40). - С. 370-376.