Кіно-Театр. 2022. №5

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 34
  • Item
    Кінематографісти на фронті
    (2022)
    Кінематографісти на фронті.
  • Item
    Проектор пропаганди
    (2022) Канівець, Анастасія
    Обслуговуючи російську пропагандистську машину (власне, будучи її частиною), російський кінематограф не міг оминути увагою російсько-українську війну. За останні роки з’явилася низка стрічок, що транслювали російські наративи подій від захоплення Криму до Іловайська. І художній рівень, і статус цих фільмів доволі низький, а проте свій внесок у формування образу нинішньої війни вони робили і роблять.
  • Item
    Реакція міжнародної кінофестивальної мережі на війну росії проти України
    (2022) Новікова, Людмила
    Міжнародна кінофестивальна мережа, до складу якої нині входить понад 11 тисяч офіційно зареєстрованих кінооглядів, вже з перших годин воєнної агресії російської федерації проти України почала висловлювати своє ставлення до цього глобального світового конфлікту. Провідні європейські кінофестивалі – Берлінський, Каннський, Венеціанський і Локарнський – рішуче засудили "загарбницьку війну Росії, яка порушує міжнародне право" і висловили свою солідарність з народом України.
  • Item
    Що сталося з прокатом українських фільмів?
    (2022) Брюховецька, Лариса
    Державне комунальне підприємство кінотеатр "Жовтень" (Київ, вул. Костянтинівська, 26) не потребує реклами. Розташований у затишному, камерному районі столиці, кінотеатр притягує до себе як мешканців Подолу, так і студентів навколишніх вишів.
  • Item
    Руйнування набагато масштабніші, ніж сцени з фільмів
    (2022)
    Бен Стіллер – американський кіноактор, сценарист, продюсер та комік. За свою кар’єру зіграв у десятках фільмів, зокрема в "Дещо про Мері", "Знайомство з батьками", "Родина Тененбаумів", "Дюплекс", "Знайомство з Факерами", "Ніч у музеї", "Таємне життя Волтера Мітті" та інших. Також Бен Стіллер активно займається благодійною діяльністю. З 2018 року він є послом доброї волі ООН. Він приїжджав з гуманітарною місією до Польщі, де зустрівся з українськими біженцями.
  • Item
    Що робить Шон Пенн в Україні
    (2022)
    Голлівудський актор та режисер Шон Пенн приїхав до України.
  • Item
    "Україна: життя під ударом"
    (2022)
    Австралійська кіноакторка та посол доброї волі ООН Кейт Бланшетт – дворазова володарка "Оскара", відома за фільмами "Володар перснів", "Авіатор", "Тор 3: Рагнарок" – ще на початку березня закликала світову громадськість допомагати українцям.
  • Item
    "Биківня" – фільм про закатованих московськими енкаведистами
    (2022) Іванишина, Лариса
    Восени 2021 року стартувала робота над україно-польською історичною драмою "Биківня" про масові розстріли і таємні поховання на території спецділянки в Биківнянському лісі за часів Великого терору.
  • Item
    Велика плавка в донецькому степу
    (2022) Швець, Юлій
    Донбас, літо 2014-го. В умовах війни сини шукають можливості "по-людськи" поховати матір, що померла. Однак, усе нелегко: підірваний міст між частинами містечка, чудні черниці, які прийшли відспівувати маму, вагітна дружина фермера й небіжчиця в одному домі, поштар без пошти, фермер, у якого горить урожай. Хто підпалив – невідомо, розбиратись ніколи – "війна"… Твір Сергія Жадана вперше прозвучав зі сцени у виконанні автора, а навесні 2021 року режисер Олександр Ковшун поставив його в Харківському театрі ім. Т. Г. Шевченка.
  • Item
    Витоки таланту, або Чи є у тебе історія, яку ти хочеш розказати?
    (2022) Швець, Юлій
    В останні роки чимало кінематографістів, імена яких звучать на головних кінофестивалях, звертаються до свого дитячого досвіду та оживляють на екрані власні або сімейні спогади.
  • Item
    Коли шлюб є пасткою
    (2022) Іванишина, Лариса
    Привід для розгортання сюжету "Історії моєї дружини" може бути тестом для виявлення жіночої реакції на несподіванки: молода симпатична жінка сидить за столиком у кафе в очікуванні на призначену зустріч. Несподівано поруч сідає незнайомець і пропонує їй вийти за нього заміж.
  • Item
    "Війна на бобовому полі Мілагро" і польовий досвід громадського активіста
    (2022) Ямборко, Ольга
    Ця історія розпочалась у 1973 році. Як згадує у своєму есе автор роману "Війна на бобовому полі Мілагро" Джон Ніколс, того року в США сталось кілька знаменних подій: Верховний суд США прийняв історичне рішення у справі Ро проти Вейда, Генрі Кіссінджер отримав Нобелівську премію миру за підписання угоди про припинення війни та відновлення миру у В’єтнамі, у селищі Вудід-Ні у Південній Дакоті члени Руху американських індіанців взяли у заручники 11 місцевих жителів, протестуючи цим проти політики американської влади щодо корінного населення США, а радник президента Річарда Ніксона – Джон Дін – дав ключові свідчення проти нього у справі розслідування Вотергейтського скандалу.
  • Item
    Шлях покоління, або Ювілеї, обпалені війною
    (2022) Ліберацький, Богдан; Козаченко, Пилип
    1972 рік став по-своєму знаковим для українського кіно. Того року народилися: Ярослав Пілунський (1 березня), Олесь Санін (30 липня), Ахтем Сеітаблаєв (11 грудня). У кожного з них – вагомі творчі здобутки і чесна громадянська позиція. За умов воєнного стану масштабних урочистостей бути не може, але наша редакція ці ювілеї вирішила відзначити. "Кіно-Театр" друкував рецензії на їхні фільми, інтерв’ю з митцями. Сьогодні показати глядачам найновіші роботи двом із них перешкодила повномасштабна війна. Тому, вітаючи митців із полуднем віку, пропонуємо фрагменти з їхніх розповідей, розпорошених в інтернет-джерелах, і кілька студентських відгуків на знаковий фільм Ахтема Сеітаблаєва.
  • Item
    Мати власне обличчя у колі яскравих індивідуальностей
    (2022) Брюховецька, Лариса
    Серед сучасних кінорежисерів Данії одне з чільних місць належить Томасу Вінтербергу. Він народився в Данії і був наймолодшим студентом Данської національної кіношколи – в цей престижний заклад вступив, коли йому виповнилося лише 19 років.
  • Item
    Даміано Даміані: Слово і Дія (до 100-ліття Майстра)
    (2022) Швець, Юлій
    Даміано Даміані (1922–2013) являє собою непересічний, а в кіно – рідкісний випадок режисера, чіткість і ясність авторської позиції якого завжди була незмінною. "Великий оповідач", "єдиний цілеспрямований режисер з природним стилем" (Енніо Флайано), "жорстокий мораліст" (П’єр Паоло Пазоліні) стане одним зі справжніх героїв італійського кіно 1960–1980-х років, здатним легко переходити від одного жанру до іншого, завжди залишаючись в координатах морального та соціального бачення світу.
  • Item
    "Мельпомена Таврії": митці світу та України – на підтримку Херсона
    (2022) Щукіна, Юлія
    Ніколи досі "Мельпомена Таврії" не відбувалася за межами рідного Херсона, втім, повномасштабна війна змусила президента фестивалю, генерального директора Херсонського музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександра Книгу перенести його "штаб-квартиру" до Львова.
  • Item
    "Чілдрен кінофест" як підтримка дітей під час війни
    (2022) Котенок, Вікторія
    На початку літа відбувся ІХ МКФ для дітей і підлітків "Чілдрен кінофест". Він проходив онлайн на території України та Польщі, яка прийняла найбільше тимчасово переміщених українців. Більше 26 000 глядачів долучилося до переглядів і голосувало за найкращі дитячі кінострічки.
  • Item
    Марина Кошкіна: "Я за правду, але більшою мірою за надію"
    (2022) Кошкіна, Марина
    Марина Кошкіна (н. 1993, м. Кремінна Луганської області) – акторка театру і кіно, заслужена артистка України (2021). Закінчила КНУТКіТ ім. І. Карпенка-Карого (викладач – Богдан Бенюк). Дебютувала у 2017 році у виставі "Гагарін та Барселона" (Київський Молодий театр). З 2018 працює у Національному театрі ім. І. Франка.
  • Item
    Анджеліна Джолі: шлях до львівської кав'ярні
    (2022) Канівець, Анастасія
    30 квітня таблоїди облетіла новина: Анджеліна Джолі відвідала Львів. Світові видання із задоволенням цитували журналістку Майю Підгородецьку, якій пощастило в потрібний момент опинитися в кав’ярні на Сихові: "Нічого особливого. Просто Львів. Просто зайшла випити кави. Просто Анжеліна Джолі. Просто Україну підтримує весь світ". Правда, від доброзичливого, але сухуватого, мало не похапцем поданого переліку – зірка відвідала постраждалих від війни дітей, пофотографувалася з дітьми й волонтерами, мусила пересидіти повітряну тривогу в бомбосховищі – мимоволі стискається серце.
  • Item
    Про Івана Чендея до його 100-річчя : інтерв'ю з Марією Чендей-Трещак
    (2022) Чендей-Трещак, Марія
    Марія Чендей-Трещак – донька українського письменника Івана Чендея. Разом з чоловіком Іваном Трещаком вони започаткували літературний конкурс малої прози імені Івана Чендея, який визрів у фестиваль, що відбувається в Ужгороді та у Дубовому на Тячівщині – малій батьківщині класика. З 2018 року Чендейфест розвинувся у різних напрямках, в тому числі, піднімалась тема кіно у творчості Івана Чендея, сам фестиваль задокументований низкою сюжетів та короткометражних фільмів режисера В’ячеслава Бігуна.