Україна на переломі: національне і соціальне в повісті Т. Осьмачки "Старший боярин"

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Масенко, Лариса
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Юрію Шевельову належить теорія про національно-органічний стиль в українській літературі, від якої він пізніше відмовився. А проте творчість Тодося Осьмачки цілком відповідає такому визначенню. Зокрема його повість "Старший боярин" – це справді "наче сама Україна", за словами того ж Юрія Шевельова. За художньою силою прояву суто українського світосприйняття з творами Тодося Осьмачки може конкурувати хіба що поезія Шевченка, з якою образну систему письменника пов’язує спадкоємний зв’язок, хоча не менш виразною, особливо в "Старшому боярині" є присутність Гоголя. Але спорідненість Осьмаччиної поетики з Шевченковою й, особливо, з Гоголевими "Вечорами на хуторі поблизу Диканьки" пояснюється передусім спільними прадавніми народними джерелами їхньої творчості, зануреними в український фольклор, обрядову поезію й демонологію.
Description
Keywords
Тодось Осьмачка, "Старший боярин", образ сонця, мотив знищення й загарбницького спустошення, московщина, розвиток села, економічна реформа, слабкість селянського визвольного руху, мовно-культурне самоствердження, стаття
Citation
Масенко Л. Т. Україна на переломі: національне і соціальне в повісті Тодося Осьмачки "Старший боярин" / Лариса Масенко // Бібліотечка "Дивослова". - 2021. - № 6. - С. 37-44.