Проза Юрія Щербака: питання поетики

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Масенко, Лариса
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
В одній із публіцистичних статей про Чорнобильську аварію Юрій Щербак повторив слова, які свого часу стали назвою його першої книжки: "Характери випробовувались як на війні". "Як на війні" – так називалася повість Ю. Щербака, яка побачила світ у 1966 р. Тоді письменник не міг передбачити, що через двадцять років художньо відтворену ним аварійну ситуацію, яка загрожує людям смертельною небезпекою, у незрівнянно ширших і трагічніших масштабах змоделює саме життя. І все ж ідейно-тематичний перегук першої книжки Ю. Щербака з його сьогоднішніми публіцистичними творами про Чорнобильську аварію невипадковий. Тема науково-технічного прогресу і його наслідків належить до центральних у творчості письменника від самого початку його шляху в літературі.
Description
Keywords
Юрій Щербак, тема науково-технічного прогресу, рівновага, Чорнобильська аварія, творчі шукання, автобіографічні матеріали, принцип монтажу, принцип опосередкованого зображення, фактографічна увага до деталей, стаття
Citation
Масенко Л. Т. Проза Юрія Щербака: питання поетики / Лариса Масенко // Бібліотечка "Дивослова". - 2021. - № 6. - С. 56-59.